Το Σαββατοκύριακο οι οκτώ πλουσιότερες χώρες του πλανήτη θα συναντηθούν στη Γερμανία και θα συζητήσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν ανάμεσα στ άλλα οι αμερικανορωσικές σχέσεις και το περιβάλλον. Ήδη ο πρόεδρος Πούτιν στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στη Μόσχα, βρήκε την ευκαιρία και στη κοινή συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι θέλει να επιβάλει τη βούληση της παγκοσμίως, χωρίς να συμβαδίζουν οι ενέργειές της με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Τις ενέργειες αυτές των ΗΠΑ ο ρώσος ηγέτης τις χαρακτήρισε ευθέως και χωρίς περιστροφές ιμπεριαλισμό.
Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε σε αναγκαστικές απαντήσεις και όχι σε επιθετικές ενέργειες, με αφορμή τη δοκιμή του νέου πυραυλικού συστήματος «Ισκαντέρ», που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη διεθνή ισορροπία και ασφάλεια. Ο ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει τους αμερικανούς όταν βγήκαν από το Σύμφωνο για την Αντιπυραυλική Άμυνα ότι θα δώσει ασύμμετρη απάντηση. Η Ρωσία κατά τον Β. Πούτιν μείωσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις κατά 300.000 άνδρες και απομάκρυνε τις συμβατικές δυνάμεις της πέρα από τα Ουράλια.
Η κόντρα Ουάσινγκτον-Μόσχας εστιάζεται στην εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ σε Τσεχία και Πολωνία, καθώς και στην προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G8 που προηγήθηκε ΗΠΑ και Ρωσία είχαν την ευκαιρία να τα πουν έξω από τα δόντια. Το σαββατοκύριακο θα φανεί αν το υπολανθάνων ψυχροπολεμικό κλίμα θα αρχίσει να παίρνει συγκεκριμένη μορφή. Στο θέμα του Κοσόβου η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα μπλοκάρει έτσι την πρόταση Αχτισάαρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους απειλούν με μαζικές αναγνωρίσεις που θα οδηγήσουν στην de facto δημιουργία του νέου κράτους, που διακαώς επιθυμούν να ιδρύσουν εντός της Βαλκανικής. Εξάλλου, η επίσκεψη του προέδρου Μπους τις επόμενες ημέρες στα Τίρανα και η συνάντησή του με τους ηγέτες των Σκοπίων και της Κροατίας δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να καθησυχάσουν από τη μια και να υποσχεθούν δώρα, όπως αυτό της ένταξης στο ΝΑΤΟ από την άλλη, για να αντιμετωπίσουν τις τυχόν αντιδράσεις.
Από την άλλη πλευρά η ανακίνηση του θέματος περιβάλλον, από τον Πρόεδρο Μπους και η πρόταση του για μια συμφωνία των δεκαπέντε χωρών που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη έως το 2012, μπορεί να κρίθηκε ως θετική από τους ευρωπαίους, δημιουργεί όμως εύλογα ερωτήματα, μια και οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση του Κιότο, που προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων, για τα επόμενα χρόνια.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που αναβιώνουν ψυχροπολεμικά στοιχεία, πολλά μπορούν να συμβούν, γι’ αυτό και είναι φρόνιμο, χώρες σαν την Ελλάδα να ισορροπούν και να μην γέρνουν με περισσή ευκολία προς την μία και μόνο πλευρά, αν θέλουν να εξυπηρετήσουν έτσι καλύτερα τα εθνικά τους συμφέροντα.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου