Ευχαριστημένοι από τη ΔΕΗ είναι μόνο όσοι κάθονται στις καρέκλες και ρυθμίζουν τις τύχες της. Αν ρωτήσει κανείς τους απλούς πολίτες-πελάτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού θα πάρει άλλη απάντηση. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται γι αυτούς τους δόλιους, που μέσα στην κάψα των 45ο Κελσίου είναι χωμένοι στα σπίτια τους, σαν τους τυφλοπόντικες και περιμένουν λίγη δροσιά να φανεί μόνο από το κλιματιστικό τους. Και είναι τόσο ικανοποιημένοι που διπλασιάζουν τον παχυλό μισθό τους, γιατί οι ήδη υπέρογκες αμοιβές τους δεν καλύπτουν τα αδηφάγο διάθεσή τους, για να τα κονομήσουν από το δημόσιο. Τις δύσκολες ημέρες που περάσαμε ακόμη και τα τηλέφωνα της ΔΕΗ δεν απαντούσαν, για να δώσουν μια πληροφορία στους ταλαίπωρους καταναλωτές, για το πόσες ώρες θα κρατούσε το μίνι μπλακ άουτ της περιοχής τους. Στα ικανοποιητικά αποτελέσματα πρέπει να προστεθεί και η απουσία επενδυτικού έργου των τελευταίων ετών, με λογικό αποτέλεσμα η κατ έτος αυξανόμενη κατανάλωση να ξεπεράσει την σταθερή παραγωγή. Οι έξυπνοι μάνατζερ νόμισαν ότι οι ελλείψεις θα καλυφθούν με το κόλπο τις εισαγωγής ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, που δεν έπιασε μια και οι προμηθευτές δήλωσαν αδυναμία να εξυπηρετήσουν την απρογραμμάτιστη Ελλάδα. Ψιθύριζαν ακόμη, ότι η Αλβανία θα προμηθεύσει τη ΔΕΗ δωρεάν ρεύμα και έτσι θα πετύχουν το τερπνό μετα του ωφελίμου. Και εδώ την πάτησαν γιατί τις δύσκολες ώρες, η Αλβανία είπε γιόκ στην Ελλάδα. Στο σκηνικό των αδυναμιών αυτών ήρθε να προστεθεί και το πεπαλαιωμένο υλικό που με τις υψηλές θερμοκρασίες τα έφτυσε, με αποτέλεσμα την ώρα που οι πολίτες-καταναλωτές θέλουν όσο ποτέ άλλοτε το ρεύμα, να μην το έχουν στη διάθεσή τους. Παρ όλα αυτά οι αρμόδιοι δηλώνουν ευχαριστημένοι, γιατί οι θερμοκρασίες μολονότι ξεπέρασαν αυτές της Σαουδικής Αραβίας, εν τούτοις, κατά πως λένε, τα πήγαμε καλά. Όμως το σκουριασμένο σύστημα δεν κατάφερε ούτε τις δυνατότητες συνεργασίας με τους ιδιώτες να αξιοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την λειτουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Η παραγωγή ενέργειας δεν φθάνει στους καταναλωτές όπως το μάνα εξ ουρανού. Θέλει προγραμματισμό σε σχέση με τις ανάγκες της κατανάλωσης, σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό, γιατί ο ηλεκτρισμός παράγεται στο βορά και καταναλώνεται στο νότο, δημιουργώντας στη μεταφορά του απώλειες, κινδύνους και πρόσθετο κόστος. Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες για οικιακή χρήση έχουν για την ώρα δυσβάσταχτο κόστος για τους καταναλωτές. Γίνεται φανερό ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με των φρόνιμων τα παιδιά που πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αλλά με χωμένους στα πολυτελή γραφεία που ελάχιστα ασχολούνται με τους πολίτες-καταναλωτές και πιο πολύ με τους εαυτούς τους και τις υπέρογκα υψηλές αμοιβές τους.
Κι από την άλλη το κράτος χρησιμοποίησε την χρηματιστηριακή δίοδο στην περίπτωση της ΔΕΗ, όχι για να πάρει χρήματα και να κάνει επενδύσεις, αλλά για να εισπράξει και να βουλώσει τρύπες του προϋπολογισμού.
Αλλά και τα οικονομικά της ΔΕΗ πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα κέρδη της εταιρίας έχουν περιοριστεί σημαντικά σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διοικήσεις και οι καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν από τους απερχόμενους, δημιούργησαν εικόνα εταιρίας με κακή διαχείριση και πολλά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία της χώρας έχει ανάγκη από μια σοβαρή αναδιάταξη. Κι αυτήν οφείλει να προωθήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου