Στη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν είχαν στραφεί τα βλέμματα όλων προχθές στην Κωνσταντινούπολη, όμως η είδηση προέκυψε από μιαν άλλη συνάντηση που ακολούθησε, στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Πούτιν αμέσως μετά την συνάντησή τους, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέει τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας με την Ιταλία και τις χώρες της Ευρώπης. Όπως είναι γνωστό αυτή την περίοδο κατασκευάζεται αγωγός φυσικού αερίου, που θα διέρχεται μέσω Τουρκίας την Βόρεια Ελλάδα και από εκεί, με υποθαλάσσιο αγωγό, θα καταλήγει στην Ιταλία. Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν του οποίου την εκμετάλλευση έχει αναλάβει αμερικανική εταιρία.
Είναι επίσης γνωστή η δημόσια παρότρυνση της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα, μέσω της υπουργού των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να μην προμηθεύεται η χώρα μας μόνο από τη Ρωσία, φυσικό αέριο.
Παρά τις πιέσεις αυτές, η ελληνική πλευρά προχώρησε τόσο στη συνεργασία με Ρώσους και Βουλγάρους για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Δεύτερο βήμα υπήρξε το προχθεσινό, που εξέπληξε πολλούς, μια και οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα.
Ο νέος αυτός αγωγός διευκολύνει τη Ρωσία, που μπορεί τώρα να διοχετεύει το φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Τουρκία. Το γεγονός αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, που βλέπει να παρακάμπτεται από τη Ρωσία μετά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και στη μεταφορά φυσικού αερίου με τον αγωγό που θα κατευθύνεται στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Ο νέος αυτός αγωγός, έβγαλε εκτός συζητήσεων και έναν ακόμη, που είχε σχεδιαστεί να περάσει από Βουλγαρία, πΓΔΜ, και Αλβανία. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν προτίμησε την Ελλάδα ως εταίρο στη διακίνηση των υδρογονανθράκων, αντί των βορείων γειτόνων της χώρας μας, δείχνει μια προτίμηση στρατηγικού εταίρου που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα ανέβαλε τα προγραμματισμένα για τις 14 Ιουλίου εγκαίνια του ελληνοτουρκοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου στα Ίψαλα, από Καραμανλή και Ερντογάν.
Πέρα όμως από την αναμενόμενη αντίδραση των Τούρκων, που βλέπουν να χάνουν τον στρατηγικό τους ρόλο τα Δαρδανέλια, υπάρχει και το θέμα της αντίδρασης από την πλευρά της Ουάσινγκτον, που για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως, είναι όμως αναμενόμενη μια και πλήττονται, οι αμερικανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Στη σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής σκηνής Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο. Αρκεί οι πολιτικές δυνάμεις να τον αναλάβουν και να μην παραμένουν παθητικοί παίκτες σε ένα παιχνίδι που στις μέρες μας παίζεται με σκληρούς όρους και θέλει δυνατούς και αποφασιστικούς παίκτες. Οι εμπορικές συμφωνίες που βγάζουν την ελληνική οικονομία από το σημερινό της τέλμα, είναι καλοδεχούμενες και οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τις υποστηρίξουν. Αντί να μένουμε να κλαίμε τις βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων που μετακόμισαν στη Βουλγαρία, είναι καιρός να δούμε σε ποιους άλλους τομείς μπορεί η χώρα μας να δραστηριοποιηθεί, γιατί και ευκαιρίες υπάρχουν και μυαλά στην Ελλάδα. Αρκεί να αξιοποιηθούν.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου