Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κόστος πολιτικής και πολιτικών

Κατακλυσμός αριθμών. Καθημερινά και νέα νούμερα εμφανίζονται που επιδεινώνουν παρά περιορίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το έλλειμμα μας λένε τώρα είναι 13,6% και μπορεί να φτάσει με τις νέες μετρήσεις που κάνει η Eurostat στο 14,1%, αντί του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Σε ανάλογα δυσθεώρητα ύψη βρίσκεται και το χρέος η σημερινή ελληνική προσέγγιση το φτάνει στο 115,1% επί του ΑΕΠ, αλλά όλα δείχνουν ότι νεώτερη ευρωπαϊκή προσέγγιση θα ανεβάσει κι αυτόν τον αριθμό στο 122,1%.
Όσο για τα περίφημα spreads αυτά πέταξαν στις 567 μονάδες που σημαίνει ότι το δεκαετές ομόλογο θα πρέπει να υπολογίζεται με επιτόκιο 8,7%.
Το κρυφτούλι με την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται και η Ελλάδα μοιάζει λίγο σαν τον απατημένο σύζυγο που μαθαίνει τελευταίος τα παραστρατήματα της γυναίκας του.
Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το ποιοι πρέπει να πληρώσουν την κρίση. Πρώτα απ όλα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν. Κι επειδή την κρίση την προκάλεσε το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του μια και διαχρονικά «έλυνε» τα προβλήματα όχι με ανάπτυξη αλλά με δανεισμό πετώντας το μπαλάκι στους επόμενους δηλ. στα παιδιά μας. Όμως η απάτη αποκαλύφθηκε μάλλον οι ένοχοι μέσω αλληλοκατηγοριών γελοιοποιήθηκαν τώρα δεν μένει να πληρώσουν.
Τι μπορεί να γίνει. Θα συμφωνούσαμε με την άποψη να καταθέσουν όλοι οι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα και οι επικεφαλείς των Οργανισμών τα «πόθεν έσχες» τους από την ημέρα που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Και αυτά να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιους θα μαυρίσουν και ποιους θα επιβραβεύσουν.
Παράλληλα για να πεισθεί η κοινωνία να δεχθεί την μείωση των εσόδων της θα πρέπει οι βουλευτές παραιτηθούν από κάθε λογής προνόμια. Να επιστρέψουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, να επιστρέψει το προσωπικό που απασχολούν στις υπηρεσίες του, να μην παίρνουν δεύτερη βουλευτική σύνταξη. Το κράτος θα συνεχίσει όπως και τώρα να καταβάλει στην βουλευτική τους θητεία τις εισφορές στο ταμείο τους, για να μην έχουν κενό στην συνταξιοδότηση τους.
Να ψηφίσουν όλοι τώρα την μείωση των βουλευτικών εδρών στις διακόσιες αντί τις τριακόσιες που υπάρχουν σήμερα.
Και βεβαίως να πάψουν να χρηματοδοτούν τα πάσης φύσεως ιδρύματα που έφτιαξαν κόμματα και πρώην πρωθυπουργοί για να βολέψουν τις παρέες τους.
Επίσης, η Βουλή να πάψει να διατηρεί δικό της κανάλι και να αναλάβει την μετάδοση των συνεδριάσεων της η ΕΡΤ μέσω της ψηφιακής κάτι που κάνει και το BBC στην Αγγλία.
Να καταργήσουν τους 16 μισθούς των «ημετέρων» που εργάζονται στη Βουλή και να λογοδοτήσουν για τις αθρόες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ των τελευταίων τριών ετών που τριπλασίασαν το προσωπικό του Κοινοβουλίου.
Σε αυτό το όργιο δεν απουσίασε ούτε η αριστερά που φρόντισε να βολέψει τέκνα και άλλους στενούς συγγενείς και φίλους.
Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων να γίνουν περικοπές στα απαραίτητα και να δίνονται τα χρήματα αυτά μόνο σε όσα κόμματα αναρτούν στο διαδίκτυο τα έξοδά τους.
Αν όλα αυτά γίνουν θα συνειδητοποιηθεί το εύρος του οικονομικού προβλήματος της χώρας και οι πολίτες με την σειρά τους θα κατανοήσουν το πρόβλημα και θα πληρώσουν και αυτοί με την σειρά τους το τίμημα.
Διαφορετικά όλοι θα βολοδέρνουν και ο ένας θα τα ρίχνει στον άλλον αποφεύγοντας έτσι να συνεισφέρει κι εκείνος το δικό του τίμημα.
Είναι κοινός τόπος ότι το πολιτικό προσωπικό αποδείχθηκε ανεπαρκές. Για την ώρα φέρει στο σύνολό του το άγος της σημερινής μεγάλης κρίσης.
Ας αναλάβει επιτέλους και τις ευθύνες που του αναλογούν, ας κάνει την αυτοκριτική του κι ας σηκώσει και από την πλευρά του τον σταυρό του μαρτυρίου αντί να σφυρίζει όπως κάνει σήμερα αδιάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: