Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ώρα για πραγματική δράση

Η ευφορία της ανάσας από τον καθορισμό των όρων λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης δεν κράτησε για πολύ. Τα spreads πήραν και πάλι την ανηφόρα και κάθε ανώνυμη φήμη τα αφηνιάζει.
Η επιστολή που έστειλε προχθές ο υπουργός Οικονομίας σε ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον καθορισμό των λεπτομερειών χρηματοδότησης της χώρας μας από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προθάλαμος της εισόδου της Ελλάδας στην περιοχή της χρηματοδότησης από ΔΝΤ και Ε.Ε.
Οι αγορές είδαν θετικά την κίνηση του Γ. Παπακωσταντίνου έριξαν τα spreads και ανέβασαν το δίχτυ του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το πρόβλημα είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο μοντέλο διοίκησης της χώρας και κάλεσε τις πολίτικές δυνάμεις να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως αλλάζει το μοντέλο διοίκησης με τον Καλλικράτη που πέρα από το ορθό σκέλος του που αφορά τη μείωση του αριθμού των Δήμων και την παράλληλα μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Νομαρχιών σε αυτούς σε συνδυασμό με την μείωση των Οργανισμών στο ένα τρίτο, στο δευτεροβάθμιο επίπεδο τα πράγματα φαίνεται να γίνονται χειρότερα μια και με δημιουργείται ένα ομοσπονδιακό μοντέλο με την συνύπαρξη των νομαρχιών στο πρόσωπο των εκλεγμένων αντιπεριφερειαχών, ενώ οι περιφέρειες παραμένουν δεκατρείς με καπέλο τις έξι διοικητικές περιφέρειες.
Αν το τοπίο παραμείνει θολό στην τοπική αυτοδιοίκηση το μοντέλο της διοίκησης της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει. Και χωρίς αυτό το εργαλείο κάθε απόπειρα ανάπτυξης θα πέσει στο κενό.
Ο Γ. Παπανδρέου πολλές φορές είπε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις του τόπου τίθενται σε πλήρη συναγερμό. Για να συνειδητοποιήσουν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης οφείλει η κυβέρνηση να δώσει το καλό παράδειγμα και να φροντίσει πριν απ όλα τα του οίκου της που αφορά βεβαίως πρώτιστα το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
Όταν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το ασφαλιστικό περιορίζει το ύψος των συντάξεων δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα να παρέχει διπλή σύναξη στους βουλευτές. Μια που προκύπτει από την θητεία τους στη Βουλή και μια δεύτερη από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καταβάλλοντας μάλιστα και τις εισφορές την περίοδο που είναι βουλευτές και δεν το ασκούν.
Ακούσαμε επίσης ότι θα μειωθούν τα 45.000 κρατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των κάθε λογής αξιωματούχων. Δεν μάθαμε πόσα θα μείνουν, ποιοι θα είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και ποιος ο κυβισμός τους.
Δεν μας είπαν ακόμη αν σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τις κρατικοδίαιτες κατά τα άλλα μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ αν προτίθενται να απαγορεύσουν στους Δήμους με την ιδία ευθύνη αστική και ποινική των Δημάρχων να κάνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απολογισμούς σταματώντας τα έργα και τις εκδηλώσεις που υποκρύπτουν μίζες και μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι.
Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν μολονότι μέχρι χθες μιλούσε για επάρκεια των μέτρων που έλαβε ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση τώρα τα γυρίζει και μιλάει για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός ακατανόητο μια και δεν πέφτει λόγος στην Κομισιόν το πόσο πληρώνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας τους εργαζόμενους του.
Στα κάθε λογής έξοδα του κράτους να μπει μαχαίρι προκειμένου να μειωθεί η ψαλίδα εσόδων – εξόδων και να περιοριστούν έτσι δραστικά τα δυσθεώρητα ελλείμματα που μας έκαναν αρνητικούς πρωταθλητές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: