Κυριακή 24 Ιουνίου 2007

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο παρατεταμένος καύσωνας

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών με πρωτόγνωρο το γεγονός ότι διατηρούνται για πολλές ημέρες, θέτουν για μια ακόμη φορά επί τάπητος το θέμα του περιβάλλοντος που ζούμε. Γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας παρουσιάζονται στα σημεία της πόλης που υπάρχει το περισσότερο τσιμέντο και αντίστοιχα λιγότερο πράσινο. Αν δει κανείς έναν αναλυτικό χάρτη θερμοκρασιών θα διαπιστώσει ότι την ίδια ώρα η Δυτική Αττική παρουσιάζει υψηλότερες θερμοκρασίες από την Βορειοανατολική με προνομιούχους φυσικά όσους ζουν στις παραλίες από τη Γλυφάδα και κάτω. Η διαφοροποίηση αυτή συνδέεται με την μείωση του πρασίνου στην Αττική κατά 18% τα τελευταία 17 χρόνια την αύξηση των αυτοκινήτων κατά 35% σε μια δεκαετία και τέλος το γεγονός ότι διπλασιάστηκε η πόλη τα τελευταία 37 χρόνια. Βεβαίως το θέμα δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Η αστυφιλία παίρνει σε παγκόσμια κλίμακα ανησυχητικές διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα δέκα χρόνια στο 4% της έκτασης της γης θα κατοικεί το 50% του πληθυσμού του πλανήτη. Αυτό το γεγονός συνεπάγεται πολλές και εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα ένα ακόμη θέμα που επιβαρύνει το περιβάλλον είναι οι ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές που περιορίστηκαν σημαντικά τον τελευταίο καιρό υπό την απειλή των υψηλών προστίμων της Ε.Ε. Παραμένουν όμως από τις 2.600 που υπήρχαν 770 οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν έως το 2008, διαφορετικά οι Βρυξέλλες θα βομβαρδίσουν την Αθήνα με τσουχτερά πρόστιμα.
Στο βεβαρημένο περιβάλλον της Αττικής που έχει να αντιμετωπίσει τον καύσωνα των ημερών έρχονται να προστεθούν και τα υψηλά ποσοστά διοξινών που προκαλούνται από σκουπίδια που καίγονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Τα 18.000 στρέμματα χωματερών που κάηκαν μεταξύ 2000-05 απέδωσαν διοξίνες στην ατμόσφαιρα με εκατονταπλάσιες ποσότητες πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Οι διοξίνες προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, γυναικολογικά προβλήματα και καρκίνο. Όλα αυτά γιατί μένουμε στη λογική ότι τα σκουπίδια δεν μας ενοχλούν όταν βρίσκονται στην πόρτα του … γείτονα.
Η παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες επανέφεραν το νέφος στην Αττική με αποτέλεσμα να υπάρχει υπέρβαση των ορίων του όζοντος.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει σχέδιο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την επέκταση της ανακύκλωσης και της σύγχρονης επεξεργασίας των απορριμμάτων με στόχο να καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και μόνο οι μικρότερες δυνατές ποσότητες.
Να κηρύξουν πόλεμο Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση στις μαφίες των σκουπιδιών που έχουν γίνει κράτος εν κράτει και εμποδίζουν κάθε προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Να μπει τέλος στη δράση των νονών που κινούνται μέσα από θεσμοθετημένα όργανα και εισπράττουν τεράστια ποσά συντηρώντας το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς.
Το πράσινο που λείπει λόγω της τσιμεντοποίησης της πόλης, να γίνει πρώτη φροντίδα των Δημοτικών αρχών σε πεζοδρόμια, πλατείες και ακάλυπτους χώρους, και να υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση στους πολίτες για τις δυνατότητες που έχουν να μειώσουν την θερμοκρασία στα σπίτια τους βάζοντας αναρριχητικά φυτά και πράσινο σε κάθε σπιθαμή γης, στις ταράτσες τους και τα μπαλκόνια τους.
Οι πόλεις χωρίς πράσινο με τις νέες κλιματικές συνθήκες μετατρέπονται σε θάλαμο δηλητηριωδών αερίων κι αυτό δείχνει να μην ανησυχεί υπέρμετρα ούτε την Πολιτεία και δυστυχώς ούτε τους πολίτες.
Τα προβλήματα της κοινωνίας δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στις αυξήσεις και στις θέσεις που δημιουργούνται στο δημόσιο τομέα.
Μια ώριμη κοινωνία οφείλει να βάζει πιεστικά προς όσους ασκούν εξουσία και θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους. Και η σημερινή κατάσταση που πάει από το κακό στο χειρότερο είναι ανάγκη να ενεργοποιήσει όλους μας.