Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Ο άνεμος προσφέρεται ως πηγή ενέργειας, αλλά και ζωής

Ημέρα του ανέμου η χθεσινή και οι περισσότεροι την περάσαμε, όπως και τις περισσότερες ημέρες που είναι αφιερωμένες σε ένα θέμα ή γεγονός, χωρίς αυτό να μας πει τίποτα σημαντικό. Τι σημαίνει όμως για τι χώρα μας ο άνεμος; Πως μπορεί να αξιοποιηθεί; Είναι μια ακόμη πηγή ενέργειας, που έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Δεν ρυπαίνει και μπορεί σε ένα εκτεταμένο πλέγμα νησιών που διαθέτει η χώρας μας, να εξασφαλίσει ενέργεια ικανή να ρευματοδοτήσει μεγάλες περιοχές.
Κάποιοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το γεγονός, ότι οι έλικες και οι πυλώνες που τοποθετούνται σε ψηλά μέρη προσβάλλουν το περιβάλλον. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι εγκαταστάσεις που δεν ρυπαίνουν, είναι προτιμότερες από τα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που κινούνται με τη χρήση πετρελαίου.
Ήδη από την πλευρά της πολιτείας, έχουν μελετηθεί και έχουν παρουσιαστεί χάρτες με τις περιοχές στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, με σκοπό να προσβάλλουν λιγότερο το φυσικό κάλλος της κάθε περιοχής και παράλληλα να αποδώσουν ενέργεια ικανή να περιορίσει τη χρήση άλλων ρυπογόνων μεθόδων παραγωγής ενέργειας.
Η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια από τις σημαντικότερες είναι και αυτή αξιοποίησης των ανέμων. Άλλες είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα και εκείνα των υδάτινων πόρων. Με την αξιοποίηση όλων αυτών των δυνατοτήτων μπορεί σύντομα η Ελλάδα να καλύψει το 20% της παραγωγής ενέργειας από αυτές τις πηγές, που υποχρεούται από αντίστοιχη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη τα φωτοβολταϊκά συστήματα στη Βόρεια Ευρώπη που δεν έχει την ηλιοφάνεια της Μεσογείου εγκαθίσταται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι ανεμογεννήτριες παράγονται πια σε μικρά σχήματα πωλούνται στα καταστήματα και τοποθετούνται στα σπίτια, με ευκολία ανάλογη αυτής των δορυφορικών κεραιών. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τους ίδιους τους καταναλωτές είτε με φωτοβολταϊκά είτε με ανεμογεννήτριες μπορεί να μειώσει τόσο το κόστος του ρεύματος για κάθε νοικοκυριό, όσο και τη συνολική χρήση ρυπογόνων υλικών, μαζούτ ή λιγνίτη για την παραγωγή του.
Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος επιβάλλει μια νέα προσέγγιση τόσο στην κατανάλωση όσο και στις μεθόδους παραγωγής ενέργειας.
Πολίτες και πολιτεία οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή πλεύσης πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο.
Δεν μπορεί κάποιος, που φέρνει ένα νέο άνθρωπο στον κόσμο, να στερείται για τις σπουδές του ή να αγωνίζεται να του φτιάξει ένα σπίτι και να μην σκέπτεται σε πιο περιβάλλον θα ζήσει το παιδί του.
Γι αυτό και η αξιοποίηση του ανέμου, ακόμη και από τους ιδιώτες είναι εφικτή, είναι οικονομική και τέλος είναι φιλική στο περιβάλλον.
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φτιάξουν ακόμη και ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ρεύματος για οικιακή χρήση. Τα μέσα υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Το περιβάλλον πρέπει να γίνει για όλους υπόθεση πρώτης προτεραιότητας.