Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Σαφάρι με εξορμήσεις εν όψει εκλογών

Η φράση του πρωθυπουργού «οι εκλογές στην ώρα τους» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες από τον προσεχή Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2008, που λήγει η κυβερνητική θητεία. Βεβαίως ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πληροφορίες επικαλούμενα πηγές που προέρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Τις προσδιορίζουν για τον προσεχή Οκτώβριο και επισημαίνουν ότι «τα υπουργεία έχουν παραλύσει». Ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομίας επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, που σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη πράσινο φως να ρίχτουν στην προεκλογική εκστρατεία μια και καλούνται να παράγουν έργο μέχρι την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών.
Μολονότι δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, εν τούτοις οι δύο μονομάχοι κινούνται σε ρυθμούς προεκλογικούς. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη όπου εγκαινίασε το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και σήμερα θα μιλήσει σε προσυνεδριακή συνάντηση των μελών της Ν.Δ. Οι εκτός Αθηνών εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών εμπεριέχουν άρωμα εκλογών και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα οργώσουν την Ελλάδα με σκοπό την επικοινωνία τους με τους ψηφοφόρους.
Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ έχουν ανασυγκροτήσει τις τηλεοπτικές ομάδες τους, κάτι που είδαμε τόσο στο προγραμματικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στις ομιλίες του πρωθυπουργού στη μακρινή Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι διεκδικητές της εξουσίας θα χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας για να πείσουν την κοινή γνώμη για τον «καταλληλότερο» που θα αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού για την επόμενη τετραετία.
Οι παροχές στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους θα βρεθούν στα πρώτα θέματα που θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ο μεγάλος βραχνάς γι αυτούς είναι οι νέοι, η ανεργία που ξεπέρασε το 20% σε συνδυασμό με τις άνυδρες σπουδές τους, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται ελπίδες, προσπάθειες και έξοδα χωρίς αντίκρισμα.
Οι νέες δουλειές που δεν έρχονται σε ένα κράτος που δεν είναι ελκυστικό για νέους επενδυτές, παραμένει ζητούμενο. Εδώ οι υποσχέσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτες. Όχι γιατί λείπει η διάθεση, αλλά γιατί το ελληνικό γραφειοκρατικό τέρας δεν ήταν δεν είναι κι απ ότι φαίνεται δεν θα είναι φιλικό σε νέους επενδυτές. Τρία είναι τα εμπόδια, που και σήμερα και χθες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν οι κυβερνήσεις. Το ένα αφορά την γραφειοκρατία, που ανοίγει δρόμους μόνο αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των συγκρουόμενων νόμων και αρμοδιοτήτων. Το άλλο αφορά το ασταθές φορολογικό σύστημα, που κάθε χρόνο αλλάζει εμποδίζοντας τον προγραμματισμό κάθε σοβαρού επιχειρηματία. Το τρίτο έχει να κάνει με τα εργασιακά που δεν είναι ανταγωνιστικά του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους οι μονομάχοι της εξουσίας. Το ασφαλιστικό που καίει και θα κληθεί να δώσει λύση η επόμενη κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Τα θέματα υγείας, που αρχίζουν από την περίθαλψη και τα φακελάκια και φτάνουν στις σπατάλες χωρίς έλεγχο των φαρμάκων. Τα θέματα παιδείας με την γνωστή εκκρεμότητα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και βεβαίως η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου, με δεδομένη την αντίθεση των συνδικαλισμένων καθηγητών και τη γνωστή ραθυμία που επιδεικνύουν οι πρυτανικές αρχές σε κάθε αλλαγή. Στο προεκλογικό παιχνίδι θα παίξουν και θέματα ασφάλειας των πολιτών, ενώ όπως όλα δείχνουν τα εθνικά, αν γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Στο νέο επικοινωνιακό σκηνικό οι πολίτες θα παρακολουθούν, αλλά δεν θα παρεμβαίνουν και η εικόνα θα φαίνεται πιο λαμπερή και πιο ζωντανή. Οι υποσχέσεις πολλές. Το ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση και κυρίως ο τρόπος της υλοποίησης που συχνά αναιρεί την ίδια την υπόσχεση.