Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Θρίλερ ή περιπέτεια οι προσεχείς εκλογές;

Σε θρίλερ εκτιμούν κάποιοι ότι θα εξελιχθούν οι προσεχείς εκλογές. Τη βεβαιότητα τους, ότι θα νικήσουν εκφράζουν στα δύο στρατόπεδα Ν.Δ. και ΠαΣοΚ, ενώ οι μικρότεροι σχηματισμοί βάλλουν νυχθημερόν κατά του δικομματισμού. Οι τόνοι έχουν ήδη ανέβει και αναμένεται όσο πλησιάζουμε στην ώρα των εκλογών τα ντεσιμπέλ να κτυπήσουν κόκκινο. Την προεκλογική δράση καθοδηγούν οι πάμπολλες μετρήσεις που για την ώρα συμφωνούν ότι προηγείται σταθερά του ΠαΣοΚ η Νέα Δημοκρατία. Σημαντικότερο στοιχείο των ευρημάτων αυτών, το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής με ποσοστό 46,8%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της GPO, θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 30,1% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου. Το ποσοστό αυτό θεωρείται σημαντικότερο από τη μία μόλις ποσοστιαία μονάδα που προηγείται η Ν.Δ. του ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν με 7,1% το ΚΚΕ, με 4,4% ο ΣΥΝ και 4,9% ο ΛΑΟΣ. Αυτή τα ποσοστά απέχουν αρκετά από το 3%, που είναι το όριο του εκλογικού νόμου, για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο.
Όμως μια διαφορά της τάξεως του 1%, σε συνδυασμό με την παρουσία στη Βουλή τριών μικρότερων κομμάτων, δεν δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που απεύχονται τα δύο μεγάλα κόμματα.
Πονοκέφαλος, όπως όλα δείχνουν για πολλούς, είναι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Δεν είναι μόνο η Ν.Δ. που πλήττεται, είναι και άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ που θεωρούν ότι ο πέμπτος στη Βουλή χαλάει τη μέχρι τώρα δοκιμασμένη συνταγή στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από τον Περισσό είχαμε και μια κόντρα με αποδέκτη το ΠαΣοΚ, που κατηγορείται ότι επηρεάζει τα φιλικά του ΜΜΕ, με σκοπό να προβάλλουν υπέρμετρα το ΛΑΟΣ.
Αλλά και ο Γ. Καρατζαφέρης διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι η Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές του Σ. Παπαθεμελή με την «Δημοκρατική Αναγέννηση» με μοναδικό σκοπό και στόχο να πλήξει το ΛΑΟΣ.
Κι ακόμη είμαστε στην αρχή. Πολλά θα ακούσουμε πλησιάζοντας προς την ημερομηνία των εκλογών.
Το χαρτί πάντως του Κ. Καραμανλή βρίσκεται στο ερώτημα που αναφέρεται στο ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Εδώ υπάρχει μόνιμη και διαρκής υπεροχή έναντι του Γ. Παπανδρέου, που φτάνει στο 16,7%.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται στη Ν.Δ. σαν στοιχείο που ανατρέπει τη μικρή διαφορά στην πρόθεση ψήφου, όπως αυτή προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο, που προκύπτει από την έρευνα της GPO είναι η αυθόρμητη απάντηση στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η απάντηση κανένα από τα δύο κόμματα της εξουσίας, έρχεται πρώτη με 36,3% γεγονός που δείχνει την απογοήτευση μιας σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης από την αποτελεσματικότητα Ν.Δ. και ΠαΣοΚ.
Πεντακομματική Βουλή επιθυμούν οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Το 71,9% επιθυμεί να μπει ξανά στη Βουλή ο ΣΥΝ και το 68,1% ο ΛΑΟΣ. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει, ότι θα πρέπει να συνηθίσουν τα κόμματα της εξουσίας στην ιδέα των οριακών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.
Για κάποιους οι προσεχείς εκλογές θα είναι θρίλερ και για ορισμένους άλλους περιπέτεια. Διαλέγετε και παίρνετε. Εξαρτάται πόσο προσωπικά το παίρνει ο καθένας…