Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Ο Αλ Γκορ γοήτευσε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

«Μπορώ να υπηρετήσω τον πλανήτη μας με άλλο τρόπο» δήλωσε προχθές στην Αθήνα ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ αναφερόμενος στην απουσία του από τα πολιτικά πράγματα των Ηνωμένων Πολιτειών, για να προσθέσει «το αποδεικνύει η παγκόσμια σταυροφορία για τη σωτηρία όχι μόνο των εαυτών μας, αλλά των παιδιών μας και των εγγονών μας». Ο Αλ Γκορ μετα την επώδυνη εμπειρία που είχε στις προεδρικές εκλογές του 2000, όπου κέρδισε τον Τζωρτζ Μπους, αλλά έχασε την Προεδρία, ανέλαβε μια διεθνή σταυροφορία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Με επιστημονική τεκμηρίωση παρουσιάζει, σε διαλέξεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι καθηγητές πανεπιστημίων, τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στον πλανήτη από την υπερθέρμανση και τη μεταβολή του κλίματος.
Χωρίς κείμενο και σημειώσεις, με τη βοήθεια μιας οθόνης που εικονογραφούσε με ευρηματικό τρόπο την ομιλία του, ο Αλ Γκορ παρουσίασε τους κινδύνους που περιμένουν τον πλανήτη, αν λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής κι αποψυχθεί ο παγωμένος άνθρακας της Σιβηρίας.
Ο Αλ Γκορ με στοιχεία απέδειξε ότι αν δεν αντιμετωπισθεί σε πλανητικό επίπεδο η κρίση μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια, μετά δεν θα υπάρξει νέα ευκαιρία. «Αυτές είναι οι Θερμοπύλες της δικής μας γενιάς» πρόσθεσε, «αυτή είναι η δική μας ώρα να αντιδράσουμε», συνέχισε και ζήτησε άμεση δράση, γιατί αλλιώς θα φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Αν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις αυτές πρόσθεσε, θα συμβεί ότι και με την 11η Σεπτεμβρίου, που ανάλογες επισημάνσεις αγνοήθηκαν δηλ. η καταστροφή θα είναι δεδομένη.
Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε, ότι αν μέρος των δαπανών για τον απαράδεκτο πόλεμο, όπως τον χαρακτήρισε, στο Ιράκ, πήγαινε στην προστασία του περιβάλλοντος, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.
Ο Αλ Γκορ κάλεσε τις ΗΠΑ να υπογράψουν τη συνθήκη του Κιότο, να παραταθεί η διάρκεια της και πέραν του 2012 και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο, αλλά μπορούν και πρέπει να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας για τη σωτηρία του πλανήτη».
Έφτασε στο σημείο να προτείνει στις 500 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ, το ζήτημα του κλίματος να γίνει το υπ’ αριθμόν ένα θέμα της προεκλογικής ατζέντας.
Οι ΗΠΑ σήμερα μολύνουν τον πλανήτη περισσότερο απ’ ότι ολόκληρη η Λατινική Αμερική και η Αφρική. Ενώ στα χνάρια της ακολουθούν και οι αναπτυσσόμενες υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και Ινδία.
Ο άνθρωπος που υπήρξε η σκιά μιας χαρισματικής προσωπικότητας, όπως αυτή του Προέδρου Κλίντον για μια οκταετία, αποδεικνύεται ένας θαυμάσιος ρήτορας, που αξιοποιεί τώρα το πολιτικό του παρελθόν, για μια υπόθεση μεγάλη και σοβαρή, που βρίσκεται πάνω και πέρα από τα όρια ενός κράτους ή μιας περιοχής.
Το να είναι ένα πρόσωπο χρήσιμο είναι το ζητούμενο και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί συνήθως στην χώρα μας, όλοι γαντζώνονται στην πολιτική και δεν απαγκιστρώνονται από αυτήν, παρά μόνο όταν ο βιολογικός τους κύκλος κλείνει, παραγνωρίζοντας ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους...