Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Οι κινήσεις των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Α. Ευρώπη

Στη διάρκεια των θερμών εναγκαλισμών με Aλβανούς πολίτες ο Πρόεδρος Μπους, ροκ σταρ κατά τους N.Y. Times, έχασε το ρολόι του. Μολονότι ο Λευκός Οίκος δεν παραδέχθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, η κάμερα που κατέγραψε σε μονοπλάνο την πορεία Μπους προς τον αλβανικό λαό, επιβεβαιώνει το γεγονός που παρατήρησαν αναλύοντας το πλάνο ισπανοί δημοσιογράφοι. Πέρα όμως από αυτά τα ευτράπελα, η όλη περιοδεία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και οι Ηνωμένες Πολιτείες υλοποιούν τώρα τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή των Βαλκανίων, λίγα χρόνια μετά το τέλος των πολέμων που άλλαξαν τον χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η θερμή υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου σε Αλβανία και Βουλγαρία αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι αμερικανοί απερίφραστα υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και υπόσχονται στους Σέρβους προσεχή ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε. Μετά την Τουρκία η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να πλασάρει στις Βρυξέλλες και άλλες χώρες ως μελλοντικά μέλη της Ε.Ε. Πέρα από τη Σερβία υπόσχεται ένταξη στην Ε.Ε. στην Αλβανία και τα Σκόπια.
Αγκάθι που αφορά άμεσα όμως την Ελλάδα, είναι η επικείμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με πιο όνομα θα ενταχθούν τα Σκόπια στην Ε.Ε. είναι το θέμα που καίει, μια και η ενδιάμεση συμφωνία, που ήδη έχει παραταθεί και είναι εν ισχύει προβλέπει ότι με την προσωρινή ονομασία η πΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί σε διεθνείς Οργανισμούς.
Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν οι σκοπιανοί που δηλώνουν τώρα ότι θα μπουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με την διεθνή τους ονομασία για να αποτρέψουν ένα πιθανό ελληνικό βέτο στο προσεχές συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Πάντως οι ΗΠΑ για να καθησυχάσουν τις ελληνικές ανησυχίες, έστειλαν στην Αθήνα τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς , ο οποίος δήλωσε ότι αργεί να έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και προέτρεψε τις δύο χώρες να συζητήσουν και απευθείας το θέμα της ονομασίας.
Στη Βουλγαρία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε τον κύκλο των επισκέψεων του στην περιοχή. Η Σόφια ανήκει στις πρόθυμους συμμάχους των ΗΠΑ. Στη χώρα αυτή στήνονται τρία αμερικανικά στρατόπεδα που θα φιλοξενήσουν 2.000 αμερικανούς στρατιώτες. Οι ΗΠΑ δένουν τη μια μετά την άλλη τις βαλκανικές χώρες, επιδιώκοντας να στήσουν ένα νέο τείχος έναντι της Ρωσίας, που θα ξεκινάει από τις Βαλτικές χώρες και θα καταλήγει στην Αλβανία.
Οι νέες χώρες της Ε.Ε. αποδείχθηκαν για τις ΗΠΑ οι πιο πιστοί σύμμαχοι. Γι αυτό και οι ΗΠΑ επιχειρούν να τις προσεγγίσουν παρακάμπτοντας πολλές άλλες χώρες της παλιάς Ε.Ε. Η δημιουργία νέων κρατών στην Βαλκανική έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες συμμαχίες στήνοντας ένα δίχτυ προστασίας για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Η εμπλοκή αυτή δεν γίνεται με το αζημίωτο. Η αντιπαροχή επικεντρώνεται σε στρατιωτικές διευκολύνσεις και συμμετοχή με στρατιωτικό προσωπικό σε επιχειρήσεις, όπως αυτές του Αφγανιστάν και του Ιράκ.
Είναι προφανές ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής εξυπηρετούνται στις μέρες μας με την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στα Βαλκάνια. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα κινήσεις που πλήττουν εθνικά συμφέροντα όπως αυτό της ονομασίας των Σκοπίων και τι αναχώματα ορθώνει, για να για να αποκρούσει τις κάθε λογής πιέσεις.