Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Προεκλογική περίοδος χωρίς ουσία


Ο καβγάς με θέμα την διαχείριση των Δημόσιων Οικονομικών, εμποδίζει κάθε πολιτική συζήτηση, για προγράμματα αφορούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας . Κι όπως όλα δείχνουν, σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί η αντιπαράθεση των δύο μονομάχων μέχρι τις εκλογές. Στο ερώτημα αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, περιορίζονται μόνο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η απάντηση είναι φυσικά αρνητική.
Βεβαίως τα οικονομικά και η διαχείριση τους αποτελούν μείζον θέμα, μια και παρά τις υποσχέσεις το νοικοκυριό του κράτους παραμένει ζητούμενο. Από τη μια σπατάλη, για άχρηστα άνευ αντικειμένου εκατοντάδες ΝΠΔΔ, κι από την άλλη «ανίδεες» ή «πονηρές» διοικήσεις Οργανισμών, που νομίζουν ότι διαχειρίζονται του παππού τους τα αμπελοχώραφα, χωρίς να υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο οι πράξεις και οι παραλήψεις τους.
Όλα αυτά μέσω των καταγγελιών, που εκτοξεύονται από τη μια και την άλλη πλευρά, σκανδαλίζουν την κοινή γνώμη, που ακούει καθημερινά να μιλούν για απώλειες των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων και παράλληλα να λένε όχι, σε κάθε εύλογο αίτημα για αυξήσεις, που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού.
Κάθε σκεπτόμενος πολίτης αναρωτιέται πως είναι δυνατόν το κράτος να έχει και να σπαταλά από τη μια και να μην έχει να δώσει τα στοιχειώδη από την άλλη.
Όμως πέρα από τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, στα οποία τα κόμματα εν όψει εκλογών καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Και πρώτο από όλα το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση Σημίτη επιχείρησε να το ακουμπήσει με την έκθεση Σπράου και πριν Αλέκτωρ λαλήσει τρεις, την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων για να αποφύγει το διαφαινόμενο υψηλότατο πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν το άνοιξε μέχρι τώρα και δηλώνει ότι θα το συζητήσει την επόμενη τετραετία, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ε.Ε., μετά την άρση της επιτήρησης, ζήτησε ορθά κοφτά το ασφαλιστικό να μπει στο τραπέζι για συζήτηση, χαρακτηρίζοντάς το, θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για νέα φορολογία, με την οποία θα καλύψει μέρος των ελλειμμάτων, χωρίς να απαντάει στο ερώτημα τι θα αλλάξει και τι θα αφήσει στη θέση του.
Υπάρχει επίσης ένα ακόμη μεγάλο θέμα, που παραμένει για ρύθμιση στο μέλλον, μια και το λεγόμενο πολιτικό κόστος το πηγαίνει συνεχώς πίσω.
Κι αυτό αφορά τον μέγα ασθενή, τη Δημόσια Διοίκηση. Η διαφθορά εναλλάσσεται με την αδιαφορία και την εχθρική αντιμετώπιση του πολίτη. Ο Δημόσιος τομέας αντί να απλοποιείται στη δομή του και να μειώνεται σταδιακά, από πλευράς προσωπικού, διογκώνεται, μια και όλες οι κυβερνήσεις υποκύπτουν στον πειρασμό και προσλαμβάνουν «ημετέρους» χρησιμοποιώντας απίθανους τρόπους, προκειμένου να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ.
Σε αυτά και άλλα πολλά προβλήματα όπως αυτό της παιδείας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι δεν θα δοθούν δεσμευτικές απαντήσεις, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που άτυπα διανύουμε, μια και ο καβγάς και οι ύβρεις, έχουν πάρει τη θέση της επιχειρηματολογίας και του διαλόγου λόγου, για προγράμματα και πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: