Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Προτεραιότητα, η προστασια του δάσους


Πολλοί νέοι άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή το απόγευμα την πλατεία Συντάγματος, με κοινό αίτημα την προστασία του δάσους. Η μαζική προσέλευση των νέων σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από το διαδίκτυο, χωρίς κομματικές ταμπέλες και καπέλα, δείχνει ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν, τα απλά και αυτονόητα που κάποιοι τους στερούν, χωρίς κομματικούς κηδεμόνες.
Στη διαδήλωση αυτή δεν υπήρξαν ομιλίες, ούτε οργανωμένα μπλοκ κομματικών παρατάξεων. Οι διαδηλωτές αυθόρμητα φώναζαν «αίσχος» που είχε αποδέκτες τους «300» του Κοινοβουλίου, που εφησυχάζουν και δεν έκαναν κάτι για να προστατεύσουν το δάσος.
Από τη διαδήλωση δεν έλειπαν και τα παιδιά που είχαν κι αυτά σχεδιάσει κάτι στα μικρά πλακάτ, που κρατούσαν στα χέρια τους. Αυτοί που απουσίαζαν και αυτό σημαίνει πολλά, ήταν άνθρωποι των μεγαλυτέρων ηλικιών.
Το αίτημα πάντως των διαδηλωτών ήταν ένα και απλό: «Όπου υπήρχε δάσος, να ξαναγίνει δάσος». Από τα συνθήματα δεν έλειπε το χιούμορ και οι ειρωνεία, για όσους λένε μεγάλα λόγια μετά από κάθε πυρκαγιά και τα ξεχνούν την επομένη, φροντίζοντας να αποδεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις που ήταν δάσος, προκειμένου να τις παραδώσουν στα χέρια των εργολάβων.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι έλειπαν από αυτή την αυθόρμητη διαδήλωση, οι τηλεοπτικοί αστέρες που μόνο στο γυαλί ευαισθητοποιούνται, οι καλλιτέχνες, οι λεγόμενοι διανοούμενοι και φυσικά οι πολιτικοί.
Ήταν όμως άλλοι σημαντικοί Έλληνες. Οι απλοί πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι και αντιδρούν σε αυτή την καταστροφή.
Μια μέρα πριν πραγματοποιήθηκαν εννέα συναυλίες, σε μεγάλες πόλεις των πέντε ηπείρων, που σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τη διάσωση της Γης, από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.
Γι αυτές τις συναυλίες υπήρξε και σοβαρός αντίλογος. Καλλιτέχνες που πήραν μέρος και κοινό που τις παρακολούθησε, μολύνουν το περιβάλλον, οι πρώτοι με τις μετακινήσεις τους και τις εγκαταστάσεις για τις συναυλίες τους και οι δεύτεροι αφήνοντας πίσω τους μετά τις εκδηλώσεις αυτές όγκους σκουπιδιών, που έρχονται σε αντίθεση με τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες.
Από τις επτά δεσμεύσεις που προβλέπονται στο “Live Earth”, οι καλλιτέχνες και οι πολίτες που πήραν μέρος σε αυτές, παραβίασαν ήδη, αυτήν που αφορά την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα και την οικονομία ενέργειας σε κάθε ατομική δραστηριότητα. Βεβαίως, για να μην λέει κανείς μόνο τα αρνητικά, οι ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες που πήραν μέρος στις συναυλίες, συγκέντρωσαν στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των συναυλιών, πάνω από δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατών, που σημαίνει ότι κάποιο μήνυμα πέρασε σε αυτούς τους ανθρώπους. Το θέμα είναι να μην ξεχαστούν την επομένη των συναυλιών, όλα αυτά που πρέπει να κάνουν οι κοινωνίες συνολικά και οι πολίτες ατομικά, για να προστατέψουν το περιβάλλον.
Το ίδιο ισχύει και στα καθ ημάς. Μια και μόνο διαμαρτυρία δεν αρκεί. Οφείλουν οι πολίτες, αλλά και οι δραστήριοι νέοι του διαδικτύου, να κατακλύζουν τα SMS και τα e-mail των πολιτικών όλων των κομμάτων, με την υπενθύμιση της υποχρέωσης τους, να προστατεύουν το δάσος. Αλλά και καθημερινά, όπου συναντήσουν πολιτικούς, τώρα λόγω των επικείμενων εκλογών θα βγουν από τα γραφεία τους, να τους πιπιλάνε τα αυτιά για το δάσος και να τους υπενθυμίζουν την υποχρέωσή τους να το προστατεύσουν.
Με διαρκή πίεση, μπορεί κάτι να διασωθεί από την … εργολαβική σκαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: