Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

Η καμένη γη μια θλιβερή πραγματικότητα

Γενιά των ανεύθυνων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δική μας η γενιά, που στο βωμό του χρήματος, του εύκολου κέρδους και της εφήμερης καλοπέρασης, θυσιάζει ότι πιο πολύτιμο έχει απομείνει στη ζωής της. Την ίδια της την ανάσα. Αφού έκαψαν με το δαδί ή την αδιαφορία το ίδιο κάνει, ότι υπήρχε στις πεδιάδες και τους γύρω λόφους τώρα έβαλαν στόχο τα δάση των βουνών, που τα καίνε κι αυτά, με τελικό στόχο να μην μείνει ούτε δένδρο όρθιο.
Αυτή η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, που διατρέχει ολόκληρη την Ελλάδα, με τις 300 και πλέον πυρκαγιές, που ξέσπασαν εν μέσω του πρωτοφανούς καύσωνα, φαίνεται ότι δεν συγκινεί παρά ελάχιστους, που αναλογίζονται και προβληματίζονται για την επόμενη μέρα χωρίς το δάσος. Στην Αθήνα ο μοναδικός πνεύμονας που απέμεινε, η Πάρνηθα, παραδόθηκε στις φλόγες. Από την φωτιά δεν κάηκε ένα απλό περιαστικό δάσος, αλλά ένας ολόκληρος εθνικός δρυμός.
Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, επειδή όπως κατήγγειλε ο Δασάρχης, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, υπήρξε ολιγωρία της πυροσβεστικής και έλλειψη ενός στοιχειώδους συντονισμού επίγειων και εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης. Από τις δηλώσεις των αρμοδίων αποκαλύπτεται το μέγεθος της ασυνεννοησίας των υπευθύνων. Πέρασαν πάνω από τρις ώρες μέχρι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις κατάσβεσης, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί σε ένα ευρύτερο μέτωπο. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κόης, παραδέχθηκε μπροστά στην κάμερα ότι με εντολή του μετακινήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Πάρνηθα στο Σχηματάρι για να σώσει τα σπίτια της περιοχής όπως ισχυρίσθηκε. Για να προσθέσει «περιμένουμε το Θεό να διατηρήσει τις καλές καιρικές συνθήκες». Πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι και στην προκειμένη περίπτωση οι υπεύθυνοι, αναπέμπουν τις αδυναμίες τους στο Θεό μια και οι ίδιοι τα έκαναν μούσκεμα.
Αλλά και ο αρμόδιος υπουργός της Δημόσιας Τάξης, που προτίμησε Πέμπτη το απόγευμα μια γιορτή για την επανίδρυση της Αγροφυλακής στην Άμφισσα, προφανώς προς άγρα ψήφων, την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα είχε παραδοθεί στις φλόγες, δήλωσε επανερχόμενος αργά το βράδυ από το γλέντι, ότι την πατήσαμε, γιατί φυλάγαμε τους πυλώνες, για να ανακαλέσει την επομένη, κάνοντας νέες διαπιστώσεις σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε καλός συντονισμός και καλή προετοιμασία.
Αυτή η τελευταία δήλωση θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο που λέει η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απέθανε.
Βεβαίως δια γυμνού οφθαλμού μπορούσε κανείς να διαπιστώσει, ότι υπήρξε έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά αυτό δεν το είδαν και δεν το κατάλαβαν οι αρμόδιοι όλων των βαθμίδων. Είναι συνήθως ευχαριστημένοι για όλα, οι έχοντες και οι κατέχοντες μεγάλες καρέκλες. Για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός. Κρίμα την προετοιμασία που μας έλεγαν ότι έκαναν, ολόκληρο τον περασμένο χειμώνα. Αποδείχθηκε αναξιόπιστος ο μηχανισμός την κρίσιμη ώρα. Ένας δρυμός όπως αυτός της Πάρνηθας χρειάζεται εκατό χρόνια για να δημιουργηθεί και μόλις λίγες ώρες για να καταστραφεί.