Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Το πράσινο, στη ζωή μας

Η απώλεια του δάσους της Πάρνηθας ευαισθητοποίησε πολλούς κατοίκους της Αττικής, που βλέπουν ότι ζώντας σε αυτή την πόλη, ούτε την αναπνοή τους μπορούν να εξασφαλίσουν. Οι ειδικοί δηλώνουν, ότι χωρίς το οξυγόνο που μας προσέφερε η Πάρνηθα, είναι σαν να επιβαρύναμε την ατμόσφαιρα με τα διπλάσια Ι.Χ., σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα. Η καταστροφή αυτή, δημιουργεί την άμεση ανάγκη να αναλάβουν πρωτοβουλίες χωρίς άλλη καθυστέρηση, Πολιτεία αλλά και πολίτες προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων μας.
Η Πολιτεία πέρα από τα μέτρα που εξήγγειλε για το καμένο δάσος της Πάρνηθας, οφείλει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρασινίσει κάθε γωνιά γης. Από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, μέχρι το τελευταίο κομμάτι ελεύθερης γης, που έχει απομείνει στην Αττική.
Αλλά και οι πολίτες οφείλουν να πάρουν την τσάπα στα χέρια τους και να μην αφήσουν κανένα σημείο του σπιτιού τους χωρίς πράσινο. Από τον μικρό κοινόχρηστο κήπο, μέχρι το μπαλκόνι και την ταράτσα. Όπως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, δεν θα βελτιωθούν μόνο οι χώροι από πλευράς οξυγόνου, θα περιοριστεί σημαντικά και η θερμοκρασία των σπιτιών τις ημέρες του καύσωνα.
Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται σε πολλές πολυκατοικίες, σε μια ηλιόλουστη πόλη, όπως είναι η Αθήνα, αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας μια και χρειάζονται περισσότερα κλιματιστικά και μεγαλύτερη ισχύ για να μειώσουν την θερμοκρασία του χώρου.
Αν δοθούν κίνητρα και φυτευτούν οι ταράτσες, θα προκύψει μια μέση μείωση θερμοκρασίας 3ο Κελσίου, για κάθε κτίριο. Η κατασκευή όμως ενός βιοκλιματικού κτιρίου, θα μηδενίσει σχεδόν την κατανάλωση ενέργειας και πέρα από την συνολική οικονομία θα περιορίσει σημαντικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κεντρική Διοίκηση και Δήμοι αν χρησιμοποιήσουν ψυχρά υλικά, τόσο στις πλάκες των πεζοδρομίων, όσο και στην επίστρωση της ασφάλτου, θα μειώσουν τη θερμοκρασία στους χώρους αυτούς, κατά 4Ο Κελσίου.
Αλλά και στους ελεύθερους χώρους, όπου υπάρχουν να φυτέψουν δένδρα χωρίς πολλές συζητήσεις και καθυστερήσεις.
Από το παλιό αεροδρόμιο και τον παλιό ιππόδρομο μέχρι το Γουδί και την Λ. Αλεξάνδρας. Οι υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις με νόμιμο τρόπο να ανατραπούν, για να ανοίξει ο δρόμος της δημιουργίας του τεράστιου πάρκου-πνεύμονα στο χώρο του γηπέδου του Παναθηναϊκού και των ετοιμόρροπων εργατικών πολυκατοικιών. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στις μεγαλουπόλεις ευεργέτες δεν είναι όσοι κτίζουν, αλλά όσοι γκρεμίζουν για να αποδώσουν τη γη ελεύθερη στο πράσινο.
Ακόμη προτείνεται από τους ειδικούς ο έλεγχος στις οικοδομές της ανατολικής και βόρειας Αττικής κι αυτό σημαίνει νέες προδιαγραφές για τις κατοικίες και αστυνόμευση για να μην ξεφυτρώνουν εν μια νυκτί δεκάδες αυθαίρετα, καθώς επίσης και περιορισμός στην κίνηση των Ι.Χ. με παράλληλη ενθάρρυνση της χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Για όλα αυτά οφείλουμε να πιέσουμε όλοι οι πολίτες και να κάνουμε παράλληλα ότι μπορούμε, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: