Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

Ο μεγάλος τελικός και η προβολή της Ελλάδας

Μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζεται η κορυφαία συνάντηση του τελικού του Champions Luegue, που πραγματοποιείται απόψε το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η διοργάνωση αυτή έχει άρωμα έστω και για ένα εικοσιτετράωρο Ολυμπιακών Αγώνων και προσφέρεται σαν μια ευκαιρία προβολής της χώρας μας στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Βεβαίως κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν σήμερα με τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στα οφέλη που θα προκύψουν και μακάρι η χώρα μας να προχωρήσει στη διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων για να αξιοποιήσει αφενός τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και αφετέρου για να προβληθεί περαιτέρω η Ελλάδα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει για βαριά της βιομηχανία τον τουρισμό.
Στη χώρα των αντιφάσεων που ζούμε, από την μια βλέπει κανείς τις λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στο Σύνταγμα κι από την άλλη τους Δήμους που συνορεύουν με το ΟΑΚΑ που δεν μπήκαν στον κόπο να καθαρίσουν τους δρόμους από τους οποίους θα κινηθούν οι 35.000 ξένοι φίλαθλοι, που θα κατευθυνθούν απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η παράνομη αφισοκόλληση καλά κρατεί στην Καποδιστρίου, ενώ το γκαζόν της Παπανικολή λίγο πιο πάνω έχει για ντεκόρ κάθε λογής χαρτιά και πλαστικά μπουκάλια. Φαίνεται το όνειρο μιας καθαρής και φιλόξενης πόλης που ζήσαμε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τελείωσε οριστικά μόλις έσβησαν τα φώτα της τελετής λήξης.
Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση δεν έφταναν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Τάξεις, ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμη που μπορεί να φέρει στα χέρια ένστολους με ένστολους μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο την ώρα της αναμέτρησης Λίβερπουλ-Μίλαν. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας αναρτώντας ένα πανό με τα αιτήματα τους από τις κερκίδες του Σταδίου. Αυτή η ενέργεια που είναι αδιάφορη για τους φιλάθλους που θα παρακολουθούν τον αγώνα, από τις τηλεοράσεις τους σε όλο τον κόσμο, είναι φυσικό να σχολιασθεί αρνητικά από τα ΜΜΕ διεθνώς. Κι όλα αυτά με δυσμενή αντίκτυπο, για την διοργανώτρια χώρα. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά προσεχείς διεκδικήσεις της χώρας μας, για ανάληψη αντιστοίχων αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ δεν αναμένεται να λύσει τα δίκαια, κατά τα άλλα, οικονομικά προβλήματα των αστυνομικών. Είναι προφανές ότι όλοι σε αυτή τη χώρα οφείλουμε από την μια να μην κάνουμε κατάχρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας και από την άλλη να σκεφτόμαστε το γενικότερο καλό, όταν προχωρούμε σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση τους.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία το αίσθημα ευθύνης, είτε αφορά επί μέρους όργανα της Πολιτείας, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε αφορά θεσμοθετημένους φορείς, όπως είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, χρειάζεται πάντα να προέχει αν θέλουμε να πάει κάποια βήματα μπροστά η χώρα. Εκτός αν επιμένουμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους κι εμείς να μην κουνάμε, ούτε καν να κουνάμε το δαχτυλάκι μας. Η δημοκρατία είναι μια συμμετοχική διαδικασία, στην οποία έχουμε όλοι ρόλο και φυσικά λόγο. Αρκεί να μην είμαστε μόνο λόγια…