Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων και η στάση της Ουάσινγκτον

«Έξαρση του αλυτρωτισμού και της προπαγάνδας» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τα Σκόπια διαπίστωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης του Πρωθυπουργού, προς τη Νέα Ζηλανδία. Η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, από «Πέτροβετς» που ήταν το προηγούμενο, σε «Μέγας Αλέξανδρος», δείχνει ότι η γειτονική μας χώρα αφού εκμεταλλεύθηκε οικονομικά στο έπακρο την ενδιάμεση συμφωνία, τώρα προχωράει ακάθεκτη στην οικειοποίηση ελληνικών συμβόλων και ονομάτων με δεδομένη την χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της Αθήνας. Βεβαίως οι σκοπιανοί έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, την Ουάσινγκτον, που καθαρίζει για λογαριασμό τους, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια, τα οποία όφειλαν να σεβαστούν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας.
Με την ενέργεια τους αυτή τα Σκόπια παραβίασαν κατάφορα το άρθρο 7 παρ. 3 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ, που αναφέρει ότι «αν οποιοδήποτε Μέρος θεωρεί ότι ένα ή περισσότερα σύμβολα που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς χρησιμοποιείται από το άλλο Μέρος, θα επισημάνει τη φερόμενη αυτή χρήση στην προσοχή του άλλου Μέρους και το άλλο μέρος θα προβεί σε απαραίτητη διορθωτική ενέργεια ή θα εξηγήσει για πιο λόγο δεν θεωρεί απαραίτητο να πράξει κάτι τέτοιο».
Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν ζητήθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και αν δόθηκαν και γιατί αφού επιμένουν οι γείτονές μας στην οικειοποίηση μέρους της ιστορικής μας κληρονομιάς δεν καταφύγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως ορίζεται επίσης στο άρθρο 21 παρ. 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Η σιωπηλή αποδοχή κινήσεων, που σηματοδοτούν εκφάνσεις αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων, υποδηλώνουν στην ουσία εγκατάλειψη και του θέματος της ονομασίας που σέρνεται εδώ και δώδεκα χρόνια με συνεχείς άκαρπες συναντήσεις του ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών με τους πρέσβεις των δύο χωρών.
Η αδιαλλαξία των Σκοπίων όλα αυτά τα χρόνια και η παράλληλη αναγνώριση τους από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με τη συνταγματική τους ονομασία, έχει οδηγήσει την Αθήνα σε θέση ματ.
Μοναδική διέξοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει τα Σκόπια σε ένα λογικό συμβιβασμό είναι η χρήση του ελληνικού βέτο στην ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ. Όλα θα παιχθούν τον προσεχή Δεκέμβριο στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της το τελευταίο χαρτί. Το αν θα το παίξει, θα το δούμε. Για την ώρα θα ακούσουμε στις 10 Ιουνίου από τα Τίρανα τον Πρόεδρο Μπους να υπόσχεται στην τετραμερή συνάντηση ΗΠΑ, Αλβανίας, Κροατίας και πΓΔΜ, ότι οι τρεις χώρες των Βαλκανίων θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου. Θα τολμήσει άραγε η χώρα μας να προβάλει βέτο ή θα ισχύσει αυτό που είπε στον υπογράφοντα πριν από αρκετά χρόνια στον ΟΗΕ υφυπουργός των Σκοπίων, απαντώντας στο σχόλιο, ότι θα συμβιβαστείτε γιατί θα ασκήσουμε βέτο στην ένταξή σας στους διεθνείς Οργανισμούς, λέγοντας «δεν θα σας αφήσουν οι Αμερικανοί να κάνετε κάτι τέτοιο»…