Τρίτη 15 Μαΐου 2007

Η αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος

Από αυτή τη στήλη το είχαμε επισημάνει πολλές φορές και παλαιότερα. Λέγαμε, το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές πριμοδοτεί τα μικρότερα κόμματα, σε βάρος του πρώτου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται επικίνδυνα οι έδρες του. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα κληθεί να κυβερνήσει με οριακή πλειοψηφία. Το πρόβλημα, το ανακάλυψαν τα στελέχη της κυβέρνησης μόλις εννέα μήνες πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Γι αυτό τώρα, στην τούρλα του Σαββάτου που λένε, βγήκαν με συνεντεύξεις και με δηλώσεις τους, καλώντας δημόσια το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει και από κοινού να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, με αυξημένη πλειοψηφία, για να ισχύσει στις προσεχείς και όχι στις μεταπροσεχείς εκλογές. Για να δελεάσουν υποτίθεται την αξιωματική αντιπολίτευση, είπαν ότι αφού το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, τότε ας έρθει μαζί μας να κάνουμε από κοινού την αλλαγή για να δώσουμε έτσι την δυνατότητα σε όποιον έρθει πρώτος να κυβερνήσει με άνετη πλειοψηφία.
Αυτή η δημόσια πρόταση μοιάζει με αυτήν του Γ. Παπανδρέου που κάλεσε από το βήμα του Κοινοβουλίου τον Κ. Καραμανλή να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι αυτό το αίτημα θα απορριφθεί.
Έτσι και η πρόταση των στελεχών της Ν.Δ., έγινε για να απορριφθεί. Και ήταν φυσικό μια και το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν θα συνέπραττε για κανένα λόγο προεκλογικά με την κυβέρνηση, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε γι αυτό τεράστιο πολιτικό κόστος. Πολύ περισσότερο που στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νέος αυτός εκλογικός νόμος, είναι τέκνο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Κατόπιν όλων αυτών οι προσεχείς εκλογές και αυτό το έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει, το πιο πιθανό είναι να αποδώσουν κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μοναδική διέξοδο τη συνεργασία της με το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη και το ΠΑΣΟΚ στην αντίστοιχη περίπτωση νίκης το ΣΥΝ. Αυτή τη συνεργασία δεν επιθυμεί κατά βάση η Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει ανάλογες ανησυχίες.
Τόσο ο προηγούμενος εκλογικός νόμος όσο και αυτός που θα ισχύσει δεν λύνουν πολλά και σοβαρά προβλήματα τόσο στην ποιότητα της εκπροσώπησης όσο στα θέματα του ρόλου του βουλευτή στο εθνικό Κοινοβούλιο και το κυριότερο τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς, που δυστυχώς αγγίζει συχνά πολλά δημόσια πρόσωπα. Δεν θα δημιουργεί βουλευτές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, γιατί διαφορετική πολιτική δύναμη εμφανίζουν όσοι εκλέγονται από ένα εκλογικό σώμα ενός και πλέον εκατομμυρίου και διαφορετική από εκατό χιλιάδες.
Με αυτή την έννοια, αν οι ασχολούμενοι με τα κοινά θέλουν να προσφέρουν στον τόπο και όχι μόνο στον εαυτό τους, μπορούν να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών για να γίνει ουσιαστική η εκπροσώπηση και να ξέρουν οι πολίτες ποιόν και γιατί θα ψηφίσουν. Έτσι θα περιοριστεί η συναλλαγή και θα κλείσουν πολλές στρόφιγγες στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Σε μια τέτοια αλλαγή είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ, μια και ήδη κάτι ανάλογο έχει συμπεριλάβει και στις προγραμματικές του διακηρύξεις. Αυτές οι προτάσεις δεν συζητούνται, γιατί δεν βολεύουν το κατεστημένο κάποιων πολιτικών.