Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Τα δομημένα, οι εκλογές και οι δημοκρατικοί θεσμοί

Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων που αγόρασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη, όπως αποδεικνύεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την VPRC το 74% πιστεύει ότι κάποιοι πήραν παράνομα χρήματα από την διαδικασία έκδοσης και μέχρι την κατάληξη τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στη ίδια δημοσκόπηση το 69% θεωρεί ότι έπρεπε να ζητηθεί νωρίτερα η παραίτηση Τσιτουρίδη, ενώ το 74% πιστεύει ότι και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ευθύνη για την υπόθεση των ομολόγων. Αλλά και στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στην υπόθεση των ομολόγων έχουμε ένα 53% που την χαρακτηρίζει λάθος, ενώ το 49% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.
Ήδη αύριο για το θέμα των ομολόγων απεργούν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΣΗΕΑ με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός λειτουργίας δημόσιο, ιδιωτικός τομέας αλλά και Μέσα Ενημέρωσης.
Το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βγάζει στη φόρα τις υπέρογκες προμήθειες που πήρε η Χρηματιστηριακή ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, η οποία αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε για το αμαρτωλό ομόλογο του ΤΕΑΔΥ, ενώ η προκλητική υπήρξε η πρόσφατη δήλωση του υπευθύνου του με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η οποία αντιμετωπίστηκε κατά περίεργο τρόπο χλιαρά.
Αλλά και τράπεζες που ενεπλάκησαν σε ένα άλλο αμαρτωλό ομόλογο, αυτό του Ταμείου των Δημοσιογράφων, αρνούνται να δώσουν στοιχεία των συμβάσεων που έκαναν, ενώ η Επιτροπή που όρισε η ΕΣΗΕΑ, ανεβάζει το ύψος των απωλειών σε πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα που αναδύει οσμές σκανδάλων, είναι προφανές ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποτελούσαν πρόσκαιρη διέξοδο, δεν θα έλυναν όμως τα πολλά και σοβαρά γενικότερα προβλήματα.
Στα τρία σενάρια που κυκλοφορούν περί εκλογών Ιούνιο, Οκτώβριο και Μάρτιο οι πολίτες στην δημοσκόπηση της VPRC μολονότι μειώθηκαν και από 52% που τις ήθελαν τον περασμένο μήνα στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, κατέβηκαν στο 42%, εν τούτοις παραμένουν πλειοψηφία εκείνοι που δεν επιθυμούν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Όμως όπως όλα δείχνουν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, κάτι που του προτείνει δημόσια σε χθεσινή συνέντευξή του ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης, σημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο.
Όλες οι προβλέψεις μιλούν για μικρή διαφορά πρώτου και δευτέρου κόμματος, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και σε αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Το εμπόδιο πάντως υπερπήδησης της υπόθεσης των ομολόγων, έχει μια κυβερνητική όψη και μια δεύτερη θεσμική, αυτήν που δεν δείχνουν να κατανοούν δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν το όλο πρόβλημα επιδερμικά και μόνο. Οι απώλειες είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας που βάλλεται πανταχόθεν. Τη βλέπουν άραγε αυτή τη διάσταση οι κομματικοί μηχανισμοί και τα πρόσωπα που τους συγκροτούν;