Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Οι εξελίξεις στην Τουρκία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής

Με πρόωρες εκλογές απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν στο στρατιωτικό κατεστημένο, που μέσω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιχείρησε να κόψει το δρόμο προς την Προεδρία της Δημοκρατίας ενός εκπροσώπου του πολιτικού ισλάμ.
Δεν έκανε όμως αυτό που ήθελαν οι στρατιωτικοί, να ρίξουν την κυβέρνηση και να της περιορίσουν την κοινοβουλευτική της δύναμη μέσα από μια νέα εκλογική διαδικασία προκειμένου να αναγκαστεί μέσω της συναλλαγής με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενδώσει σε πρόσωπο της αρεσκείας του κεμαλικού κατεστημένου. Από την πλευρά του ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να περάσει απευθείας στο λαό την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τροποποίηση του ισχύοντος συντάγματος.
Αυτό η εξέλιξη οδηγεί την γειτονική μας χώρα σε μια νέα περιδίνηση από την οποία ουδείς γνωρίζει πως θα εξέλθει. Στο πλευρό του Ερντογάν βρίσκεται ήδη η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ, που προειδοποίησαν τους στρατιωτικούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια περαιτέρω ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Αποδεικνύεται παράλληλα σε καλό παίκτη της πολιτικής σκακιέρας ο Ερντογάν, που δήλωσε ότι η εξέλιξη ήταν μια σφαίρα κατά της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη στο παρελθόν φυλακιστεί από τους στρατιωτικούς για τις ιδέες του και σήμερα έχει την τόλμη να τα βάλει μαζί τους και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τόσο την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη όσο και την στήριξη των ΗΠΑ που έστειλαν ανάλογες προειδοποιήσεις προς τους στρατιωτικούς.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας του κοινοβουλίου μπορεί να χαρακτηρίσθηκε πραξικοπηματική από νομικούς κύκλους της Άγκυρας, εν τούτοις το πιο πιθανό είναι ότι απέτρεψε ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα των στρατιωτικών που δεν συμφωνούσαν με την εκλογή ενός ισλαμιστή του Αμπντουλάχ Γκιούλ στο ύπατο αξίωμα της χώρας, που κατά παράδοση αποτελεί τον θεματοφύλακα του κεμαλισμού στην Τουρκία.
Στην όλη αυτή εξέλιξη η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη που αναφέρει ότι η χώρα μας θέλει στα σύνορά της μια σταθερή ευρωπαϊκή Τουρκία υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική για να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει στα εσωτερική της γειτονικής μας χώρας.
Πάντως, παρά την ήρεμη αυτή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή και κάποια ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, μια και όλοι γνωρίζουν ότι η γειτονική μας χώρα συνηθίζει να κάνει εξαγωγή στις εσωτερικές της εξελίξεις.
Η διαφαινόμενη κάποια εκτόνωση αρχικά χθες, δεν συμπλήρωσε ούτε ένα εικοσιτετράωρο. Δεύτερη δικαστική ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά παρεμβαίνοντας στην ημερομηνία των εκλογών την οποία θέλουν να μεταθέσουν, από τις 24 Ιουνίου που πρότεινε ο Ερντογάν, στις 22 Ιουλίου.
Στην προοπτική της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αντέδρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ο Ντενίζ Μπαϊκάλ , που χαρακτήρισε τον Πρόεδρο που θα εκλέγεται από το λαό Σουλτάνο, αποδίδοντας έτσι αιχμές προς την πλευρά του Ερντογάν ότι στην ουσία εμφορείται από ιδέες που παραπέμπουν στην Οθωμανική περίοδο που καταδίκασε με την παρουσία του στην πολιτική σκηνή πριν 85 χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Τα εσωτερικά της Τουρκίας μπορεί να μοιάζουν για κάποιους μακρινά, αλλά δεν είναι και οφείλει να τα παρακολουθεί η ελληνική πλευρά με μεγάλη προσοχή, για να μην η διένεξη αυτή βρει την «λύση» της, με επιθετικές ενέργειες προς την ελληνική πλευρά.