Το τεστ αντοχής των μεγάλων ελληνικών τραπεζών πήγε καλά, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής έχει περιθώρια να ανακάμψει. Να και κάτι ελπιδοφόρο μετά από ένα εννεάμηνο κατήφειας και απογοήτευσης που έχει κυριεύσει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας.
Βεβαίως τώρα όλοι περιμένουν την σημερινή αντίδραση των αγορών, που μέσω του Χρηματιστηρίου θα επιβεβαιώσουν τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής.
Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαν καλά, με εξαίρεση την Αγροτική, για την οποία αποφασίστηκε η άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με την συμμετοχή του κράτους, απομακρύνει τους φόβους πολλών πολιτών και την αγωνία τους για την ασφάλεια των καταθέσεων τους.
Στο ευρωπαϊκό τεστ αντοχής, στο οποίο πήραν μέρος ενενήντα μια τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από τη βάση του έξι πήραν επτά τράπεζες, μια Ελληνική, μια Γερμανική και πέντε Ισπανικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την μεγαλύτερη βαθμολογία, από ελληνικής πλευράς, συγκέντρωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ οριακά με έξι πέρασε η Πειραιώς.
Αυτό έρχεται να απορρίψει πολλούς μύθους. Τόσο αυτούς που απορρίπτουν συλλήβδην τις κρατικές τράπεζες, λόγω δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, όσο και εκείνους που νόμιζαν ότι το μέγεθος είναι το μόνο στοιχείο του πρωταθλητισμού στον τραπεζικό σύστημα.
Όμως το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών προσφέρεται και για άλλες σκέψεις και προσεγγίσεις.
Αν συγκριθεί με το αντίστοιχο αμερικανικό που πραγματοποιήθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση θα διαπιστώσει ότι μολονότι ήταν μικρότερης δυσκολίας εν τούτοις έκοψε περισσότερες από τις μισές τράπεζες που πήραν μέρος σε αυτό.
Η Ε.Ε. με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική επιδιώκει να κρατήσει υψηλά τη σημαία του ευρώ και βεβαίως δεν έσπευσε να τυπώσει χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση κάτι που από την πλευρά τους έκαναν οι ΗΠΑ ρίχνοντας στην αγορά τρισεκατομμύρια δολαρίων για να σώσουν όχι μόνο το καταρρέον τραπεζικό τους σύστημα, αλλά και την ίδια τους την οικονομία.
Παρ όλα αυτά με σκεπτικισμό αντιμετώπισαν οι αμερικανοί αναλυτές τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού τεστ αντοχής, πράγμα που σημαίνει ότι ο ακήρυκτος οικονομικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής καλά κρατεί.
Η όλη προσπάθεια από την αντίπερα όχθη του ατλαντικού, κατατείνει στην πίεση προς το ευρώ, προκειμένου να κατρακυλήσει σε χαμηλότερα επίπεδα η ισοτιμία του με το δολάριο, καθώς και στην διατήρηση της αναταραχής της ευρωζώνης που θα εμποδίσει την καθιέρωση του ευρώ και από άλλα μέλη της Ε.Ε.
Με αυτή την έννοια και επειδή η Ελλάδα είναι ο οικονομικά μεγάλος ασθενής της Ε.Ε. αποτελεί τον αδύναμο κρίκο με τον οποίο παίζουν οι Αμερικανοί και μέσω του ΔΝΤ που ελέγχουν.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε όλους σχεδόν τους κόκκινους δείκτες και την δραστική μείωση των ελλειμμάτων, η τρόικα που έρχεται να μας κάνει έλεγχο, επικεντρώνει την προσοχή της στις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην υστέρησης των εσόδων του α΄ εξαμήνου.
Παρά το γεγονός ότι το ισοζύγιο σε αυτούς τους τομείς δράσης του δημοσίου είναι ιδιαίτερα αρνητικό, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Γιατί πέρα από την αναδιοργάνωση που επιβάλλεται χρειάζεται και κάτι δυσκολότερο να γίνει, η αλλαγή νοοτροπίας. Κι αυτό είναι το δυσκολότερο και φυσικά το ζητούμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου