Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το κόλπο των επιτροπών(Β16)

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αφορούν τα κλειστά επαγγέλματα. Ήδη το καμποτάζ έχει υψηλό τουριστικό κόστος, ενώ δικηγόροι μηχανικοί ιδιοκτήτες φορτηγών και ταξί, βρίσκονται σε θέση μάχης.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω αδιαφορώντας για το υψηλό πολιτικό κόστος που συνεπάγεται το άνοιγμα στον ανταγωνισμό.
Το πόσο θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ακόμη ζητούμενο σε μια εποχή κρίσης που μαστίζει από την οικοδομή και τις μεταφορές μέχρι τις συναλλαγές.
Από την άλλη πλευρά στα κρατικά νοσοκομεία που γίνεται το πάρτι καλά κρατεί με υλικά που έχουν κόστος επτακόσια ευρώ και χρεώνονται πάνω από είκοσι χιλιάδες. Ο εκβιασμός επίορκων γιατρών και κυκλώματος προμηθειών με την ζωή των ασθενών οδηγεί το κράτος σε μια πρωτοφανή αιμορραγία.
Παρά τις εξαγγελίες της αρμόδιας υπουργού όλα είναι στον αέρα, μια και πολλές ακόμη νέες διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν ακόμη ορισθεί. Η πολύμηνη ακυβερνησία δεν βοηθά να συγκρατηθούν τα έξοδα που καλπάζουν επιβαρύνοντας εισέτι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα ήταν αχρείαστες οι περικοπές των συντάξεων αν δεν υπήρχε το όργιο στις προμήθειες υλικών για εγχειρίσεις καρδιοπαθών και ανθρώπων με ορθοπεδικά προβλήματα. Βεβαίως ανάλογες είναι οι σπατάλες στο φάρμακο που τον τελευταίο καιρό έχουν υπερδιπλασιασθεί.
Όμως το σύστημα σπατάλης του δημοσίου δεν πλούτιζε μόνο κάποιους επίορκους γιατρούς, για να μοιράσει το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη έφτιαχνε κάθε λογής και μορφής πολυπρόσωπες επιτροπές με μηνιαίες αμοιβές που έφταναν έναν επιπλέον μισθό για δυο τρεις συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έφαγαν μόνο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σαράντα εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις επιτροπές. Στο χάος αυτό ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσα σπαταλάει το κράτος για κάθε μορφής και λογής επιτροπές.
Όταν το κόλπο των επιτροπών χρησιμοποιούν στη Βουλή για να καλύψουν για να καλύψουν την απώλεια των εσόδων των βουλευτών από τις πρόσφατες μειώσεις των αποζημιώσεων τους γιατί να μην τους μιμηθούν και οι υπάλληλοι των υπουργείων και των λοιπών φορέων του δημοσίου.
Μπορεί να πλήρωσαν οι αδύναμοι συνταξιούχοι όμως δεν φαίνεται να πληρώνουν οι υπόλοιποι του σπάταλου δημόσιου τομέα με μπροστάρηδες τους βουλευτές. Μπράβο τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: