Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τα ψεύτικα τα λόγια(B13)

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ακούσει πολλά λόγια από τους πολιτικούς, αλλά ελάχιστα από αυτά έγιναν πράξη. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή είπε ότι η κυβέρνησή του θέλει να ανατρέψει το σάπιο και διάτρητο σύστημα εξουσίας. Για να εμπεδώσουμε αυτή την κυβερνητική θέση πρόσθεσε με έμφαση λέγοντας ότι «με αυτή την έννοια είμαστε αντιεξουσιαστές».
Όλα αυτά βεβαίως ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά του ταλαιπωρημένου από το σαθρό σύστημα εξουσίας πολίτη. Όμως η καθημερινότητα που βιώνει απογοητεύει τον καθένα μια και το γραφειοκρατικό κράτος διαψεύδει τον πρωθυπουργικό λόγο.
Αν ο Πρωθυπουργός έκανε μια βόλτα την επομένη της ομιλίας του στις εφορίες θα έβλεπε τις ατέλειωτες ουρές στις εφορίες που για απλά θέματα όπως είναι η πληρωμή ενός παραβόλου, βάζουν τους πολίτες να στέκονται ένα ολόκληρο πρωινό.
Χάνουν δηλ. μια ημέρα εργασίας για μια απλή συναλλαγή με το δημόσιο. Είναι τόσο δύσκολο να εκδοθούν έντυπα με διάφορες αξίες παραβόλων και να τα προμηθεύονται οι πολίτες από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ;
Μέτρησε κανείς τις χαμένες εργατοώρες όσων στήνονται καθημερινά στις εφορίες; Ποίος πήγε να μελετήσει τα συστήματα των εφοριών της Αγγλίας των ΗΠΑ αλλά και της Κύπρου για να δει ότι οι πολίτες δεν πάνε στην εφορία και όλες οι συναλλαγές γίνονται με το ταχυδρομείο και το e-mail;
Πριν από κάθε συζήτηση για προσλήψεις εφοριακών θα έπρεπε να γίνει μια πλήρης αναδιοργάνωση με βάση τα διεθνή πρότυπα, από τις οποίες και οικονομίες σε ανάγκες προσωπικού θα προκύψουν και θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον εφοριακό με τον πολίτη για να πάψουν και οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Τέτοιες ενέργειες ανατρέπουν το σάπιο και διάτρητο σύστημα εξουσίας. Τέτοιες ενέργειες επιβεβαιώνουν την πραγματική και επί της ουσίας αντιεξουσιαστική δράση των κυβερνώντων.
Διαφορετικά όλοι που τα ακούμε λέμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Και σκεφτόμαστε ότι το ξεπερασμένο και χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα μας τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες νομίζοντας αφελώς ότι για μια ακόμη φορά θα μας ξεγελάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: