Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τα επόμενα βήματα(Β15)

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
Για να υποστηρίξει την αισιοδοξία αυτή αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σύμφωνα με τα οποία το ταμειακό έλλειμμα μειώθηκε κατά 42%, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 57%, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 14% και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7%.
ΟΙ αριθμοί όπως είναι γνωστό έχουν πολλές αναγνώσεις. Μπορεί κανείς να αναφέρει ορισμένους και να παραλείψει κάποιους άλλους. Έτσι η εικόνα μπορεί να γίνει από θετική έως ιδιαίτερα θετική και από αρνητική έως ιδιαίτερα αρνητική.
Στους αριθμούς δεν αναφέρθηκαν για παράδειγμα από τον υπουργό Οικονομίας οι δείκτες του ΦΠΑ, που αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο μόλις 1,5% έναντι του 14,5% που προβλέπεται από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Το ασφαλιστικό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε σωστό και δίκαια μεταρρύθμιση που δεν το επέβαλε το μνημόνιο αλλά το είχε ανάγκη η χώρα. Βεβαίως θα μπορούσε η προσαρμογή ηλικιών να μην ήταν τόσο βίαιη αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Κατά τον υπουργό τα αρνητικά του ασφαλιστικού περιορίζονται στην μείωση μισθών και συντάξεων. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα είναι καλώς καμωμένα. Όμως και εδώ δεν ακούσαμε κουβέντα για τα οκτώ δις που οφείλουν ιδιώτες και δημόσιο στο ΙΚΑ κι αν είχε αυτά τα χρήματα το Ίδρυμα και την δυνατότητα να τα επενδύσει πόσο αρνητικό θα ήταν το τελικό του ισοζύγιο.
Γιατί εδώ καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι τους μπαταξήδες οφειλέτες που δεν είναι μόνο οι ιδιώτες αλλά και το ίδιο το δημόσιο. Πόσο λοιπόν είναι δίκαιο να φορτώνονται τα βάρη όσοι δεν ευθύνονται και να ξεφεύγουν από την εισπρακτική τσιμπίδα όσοι εισφοροδιαφεύγουν;
Στο έλλειμμα που έχει σκαρφαλώσει στο 13,6% αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Οικονομίας που πρέπει να κατέβει ένδεκα ποσοστιαίες μονάδες στην προσεχή τριετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Τίθεται όμως το ερώτημα γιατί κάτι τέτοιο δεν έκανε τον περασμένο Νοέμβριο τότε που μας δάνειζαν οι αγορές με χαμηλά σχετικά επιτόκια για να περιορίσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό και να αποφύγει η χώρα τη δαγκάνα του ΔΝΤ;
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτός από τα ελλείμματα που προκύπτουν από το υπερβολικό χρέος και σε έλλειμμα αξιοπιστίας.
Αυτή όμως υπονομεύθηκε δύο φορές. Μία το 2004 με την απογραφή και μια δεύτερη το 2009 μετά τις εκλογές όταν η σημερινή πολιτική ηγεσία μιλούσε για Τιτανικό και για απάτες στα διεθνή ΜΜΕ.
Πέρα από όλα αυτά τα τραγικά λάθη ζητούμενο τώρα και εν όψει του δύσκολου χειμώνα είναι η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, οι ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και τέλος το περίφημο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη που ακούμε εδώ και μήνες αλλά δεν βλέπουμε.
Για να δούμε θα είναι εξ ίσου δραστικά αυτά τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: