Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Τουρκικές επεκτατικές κινήσεις

Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ήδη τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται αβλαβώς γύρω από το Σούνιο, ενώ πολεμικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας κάνουν «φιλικές» εξορμήσεις στο Αιγαίο πετώντας σε ύψος διακοσίων μέτρων πάνω από την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.
Έτσι συσφίγγονται περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας μετά και την υπογραφή των 22 συμφωνιών τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.
Ανάλογα καλό κλίμα καλλιεργεί η Άγκυρα μέσω του προξενείου της στην Κομοτηνή στη Θράκη, μέσω των ελεγχόμενων ψευδομουφτήδων που εκπαιδεύουν, ή μάλλον δηλητηριάζουν την αθώα ψυχή των μουσουλμανόπαιδων με όρκους στην Τουρκία, που ποτέ δεν θα προδώσουν.
Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα της η Άγκυρα είναι στην Κύπρο. Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ως η χώρα που θέλει τη λύση του κυπριακού και μάλιστα την επιδιώκει μέχρι το τέλος του χρόνου, κι από την άλλη προωθεί μια πολιτική νέων τετελεσμένων στη Μεγαλόνησο.
Ο παμπόνηρος Νταβούτογλου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους σε κλειστές συναντήσεις που είχε μαζί τους, να πάνε στις ελεύθερες περιοχές και να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα μεικτό κράτος στο Νότο κατά το πρότυπο των συμφωνιών της Ζυρίχης του 1960, ενώ για τον κατεχόμενο Βορά θέλει ένα αμιγώς τουρκικό χώρο ο οποίος μελλοντικά θα ενταχθεί στην Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάζει φρένο στις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα, μια και τους παραπέμπει σε μια επιτροπή που έχει στηθεί στο Βορά από την Αγκυρα και δίνει αποζημιώσεις ψιχία, προκειμένου να υφαρπάξει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Από την άλλη πλευρά η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει ήδη δώσει ταυτότητες και ευρωπαϊκά διαβατήρια στους περισσότερους Τουρκοκύπριους με νομικό καθεστώς ελεύθερης διέλευσης, εγκατάστασης, διακίνησης κεφαλαίων και ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αρνηθεί κάποια στιγμή την απόδοση γης και κτισμάτων στους νομίμους ιδιοκτήτες.
Με αυτά τα κόλπα η Άγκυρα, από τη μια θα υπονομεύει τις συνομιλίες, που διεξάγονται ήδη εδώ και δύο χρόνια, βάζοντας όρους που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά και από την άλλη προωθεί το δικό της σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από την οριστική κατάκτηση του Βορά και τον ασφυκτικό έλεγχο του ελεύθερου Νότου.
Όλα αυτά τα σενάρια που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή, δεν απασχολούν και δεν προβληματίζουν την Αθήνα, που περί άλλα τυρβάζει.
Με ευχολόγια και διπλωματικές αβρότητες δεν λύνονται προβλήματα. Και το κυριότερο χωρίς στρατηγικές, τακτικούς ελιγμούς και σταθερές γραμμές αμύνης δεν προωθούνται τα εθνικά συμφέροντα του ελληνισμού.
Οι συνομιλίες στην Κύπρο ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας. Πέρα από την παγίωση των τετελεσμένων που προέκυψαν το 1974 με την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο και τη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν και οι έποικοι που ξεπερνούν σε αριθμό τους Τουρκοκυπρίους, γεγονός που λειτουργεί ως ανάχωμα κάθε προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών.
Η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα δίνει στην Άγκυρα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το εκμεταλλευθεί. Μένει να αφυπνισθεί ελλαδική και κυπριακή πλευρά και να δει το κακοφορμισμένο ήδη πρόβλημα προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: