Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Έγκλημα με κρατική βούλα

Το ρεσάλτο των ισραηλινών κομάντος στα έξι πλοία της διεθνούς νηοπομπής, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, στους εδώ και τρία χρόνια αποκλεισμένους Παλαιστινίους της λωρίδας της Γάζας, ήταν μια ενέργεια σαφώς πειρατική, μια και συντελέσθηκε σε διεθνή ύδατα, αφού η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ογδόντα μίλια μακριά από τις ακτές του Ισραήλ Ήταν ένα έγκλημα, που εμφανίζει το Ισραήλ σε ρόλο τρομοκράτη.
Αυτό που κατηγορεί την Χαμάς, το κάνει το ίδιο το κράτος του Ισραήλ και μάλιστα με ιδιαίτερη σκληρότητα. Από την όλη επιχείρηση των πάνοπλων στρατιωτών απέναντι σε αόπλους πολίτες, που επέβαιναν στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας, εννέα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν.
Η διεθνής κοινή γνώμη αντέδρασε με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όμως οι κυβερνήσεις τους αρκέσθηκαν σε φραστικές καταδίκες της εγκληματικής αυτής ενέργειας κράτους απέναντι σε πολίτες και μάλιστα έξω από την επικράτεια του.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει έρευνα, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον δικαιολόγησαν ανοιχτά την όλη επιχείρηση, επιβεβαιώνοντας, την άνευ όρων υποστήριξη στο Τελαβίβ Η πολιτική αυτή των ΗΠΑ, βρίσκεται πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του ισραηλινού λόμπυ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το γεγονός, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν έχει διάθεση να τραβήξει περισσότερο το σχοινί.
Η Τουρκία που υπήρξε και ο κύριος αποδέκτης του μηνύματος, μια και η φονική συμπλοκή έγινε σε πλοίο με τουρκική σημαία, δείχνει να μην αρκείται σε φραστικές μόνο κινήσεις και απειλεί την ταραχοποιό χώρα της Ανατολικής Μεσογείου με μέτρα πέραν της ακύρωσης δύο ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή.
Ήδη πρωταγωνιστεί για την καταδίκη του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και βρίσκεται απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προωθήσει τα γεωστρατηγικά σχέδια της, που δεν είναι άλλα από την ουσιαστική επιρροή στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου.
Ευτυχώς από ελληνικής πλευράς δεν υπήρχαν θύματα. Μείναμε στις παράνομες συλλήψεις και στην επίσης παράνομη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των Ελλήνων που συμμετείχαν με δύο πλοία στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
Η επιχείρηση των ισραηλινών πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπήρχε εν εξελίξει ελληνοισραηλινή αεροπορική άσκηση στο Κρητικό πέλαγος και στο Ιόνιο. Η ελληνική πλευρά και ορθώς διέκοψε την άσκηση. Όμως με αφορμή και το πρόσφατο γεγονός θα ρωτήσει κάποιος, για ποιο λόγο πραγματοποιούνται αυτές οι ασκήσεις με τους ισραηλινούς;
Ποιο ελληνικό εθνικό συμφέρον υποστηρίζουν; Μια προηγούμενη, άσκηση που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάσθηκε ως πρόβα και προσομοίωση ενός πιθανού κτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν. Ποιος έχει επιβάλει αυτή την στρατηγική στην Ελλάδα.
Μήπως το ΔΝΤ και οι περί αυτό; Για την ώρα πιστεύουμε ότι μόνο στα οικονομικά έχει το πρώτο και το πάνω χέρι.
Εκτός αν το πακέτο της βοήθειας κρύβει και άλλες δουλείες. Η Ελλάδα παραδοσιακός φίλος των Αράβων δεν έχει καμιά δουλειά να παίζει σε αυτά τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία αλωνίζει τον κόσμο και προωθεί ποικιλοτρόπως τα συμφέροντά της.
Την ώρα του επεισοδίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν σε περιοδεία στη Νότιο Αμερική, την οποία και διέκοψε, και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, απ όπου κινήθηκε δυναμικά μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εμείς δυστυχώς, περί άλλα τυρβάζουμε. Εκτός αν ο κ. Δρούτσας που ακολουθεί κατά πόδας τον κ. Νταβούτογλου, που έχει αποκληθεί ο νέος Κίσιντζερ, παίρνει μαθήματα δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, τα οποία θα δούμε να εφαρμόζονται στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: