Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006

Τα δύο πρόσωπα της Πόλης

Αν ο ταξιδιώτης βρεθεί στην Πόλη μετά από μια δεκαετία, θα διαπιστώσει ότι πολλά έχουν αλλάξει. Από την επέκταση της Κωνσταντινούπολης στα σημερινά πυκνοκατοικημένα πια προάστια , μέχρι την πλήρη δυτικοποίηση μιας σημαντικής μερίδας της νεολαίας που ζει στην πολύβουη αυτή μεγαλούπολη. Αν αποβάλει προς στιγμήν την δεδομένη συναισθηματική φόρτιση θα δει μια Πόλη στην οποία συνυπάρχουν και σήμερα πολλοί πολιτισμοί. Από τη μια η απαράμιλλης ομορφιάς Αγία Σοφία που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του Βυζαντίου και από την άλλη το Μπλε Τζαμί σύμβολο σημαντικό για τον μουσουλμανικό κόσμο.
Όπου σταθείς και όπου βρεθείς μπροστά σου μια χριστιανική εκκλησία πλάι σε ένα παλιό τζαμί συμβολίζουν δύο πολιτισμούς που συγκρούσθηκαν και συνυπήρξαν για πολλούς αιώνες.
Δεν είναι όμως στην Κωνσταντινούπολη μόνο η Αγία Σοφία άξια θαυμασμού, είναι και η Μόνη της Χώρας με τα απίστευτου κάλους ψηφιδωτά της. Αλλά και παρακάτω αν περπατήσει ο επισκέπτης θα βρεθεί στην Παναγία των Βλαχερνών απ όπου αναβλύζει το ιερό αγίασμα.
Ένας χριστιανός της Συρίας βρίσκεται εκεί για να εξηγήσει στον επισκέπτη το ιστορικό παρελθόν της Παναγίας των Βλαχερνών.
Στη σύντομη παραμονή στην Κωνσταντινούπολη είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ,στον οποίο ο συνθέτης Γ.Πετρίτσης παρέδωσε ένα αντίγραφο των μελοποιημένων ποιημάτων του Καββάφη . Η περιοχή που στεγάζεται το Πατριαρχείο , το Φανάρι, υποβαθμισμένη μέχρι πρόσφατα αναβαθμίζεται μια και πολλοί ξένοι σπεύδουν να αγοράσουν παλιά κτίρια προς ανακαίνιση που προσφέρονται ,για την ώρα, σε χαμηλές τιμές.
Στην Πόλη στα πολλά υπερπολυτελή ξενοδοχεία συνυπάρχουν γυναίκες με μπούργκα ,αλλά και με σορτσάκια , ενώ στο πλούσιο πρωινό θα βρει κανείς από το αριάνι μέχρι κρέπες.
Η νύχτα στον παραλιακό δρόμο του Βοσπόρου δεν διαφέρει από αυτήν της παραλιακής το καλοκαίρι . Εντυπωσιακά αυτοκίνητα , νεαροί που κάνουν επίδειξη του πλούτου του , μποτιλιάρισμα τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και club που αν κλείσεις τα μάτια σου και ακούσεις μόνο τον ήχο θα διαπιστώσεις ότι δεν διαφέρουν από τα αθηναϊκά ή τα άλλα ευρωπαϊκά. Η νεολαία σύγχρονη που σε ντύσιμο και εμφάνιση δεν διαφέρει καθόλου από τους νέους άλλων δυτικών χωρών και ο χώρος να ακουμπάει στο Βόσπορο όπου οι εκκεντρικοί εμφανίζονται από τα σκαλιά της μικρής αποβάθρας μια και καταφθάνουν με το σκάφος τους για να αποφύγουν προφανώς το τράφικ του δρόμου.
Το πρωινό μια βόλτα στο Πέρα θα σε φέρει κοντά στη γειτονιά που κατοικούσαν οι Έλληνες πριν πάρουν το δρόμο της πικρής επιστροφής την Ελλάδα. Εκεί υπάρχει και το παλιό ξενοδοχείο που προτιμούσε ο Κεμάλ κατά την διαμονή του στην Πόλη. Το δωμάτιο του έχει γίνει μουσείο επισκέψιμο για το κοινό.
Φεύγοντας από την Κωνσταντινούπολη που ασφυκτιά με τα 12 εκατομμύρια των κατοίκων σκέπτεται κανείς πόσο πιο στέρεα ήταν τα οικοδομήματα του 7ου αιώνα όπως αυτό της Αγίας Σοφίας σε σχέση με τις σημερινές χάρτινες οικοδομές που καταρρέουν με την πρώτη σεισμική δόνηση. Ίσως αυτές οι σκέψεις βοηθήσουν τους φανατικούς να δουν καθαρότερα ανθρώπους , σχέσεις και γείτονες…