Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2006

Η Θεσσαλονίκη και το show της πολιτικής…

Αυτό που με ενοχλεί ως φορολογούμενο πολίτη είναι το show της πολιτικής. Κι όταν αυτό γίνεται με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη τότε ο καθένας από εμάς μπορεί δικαιολογημένα να αγανακτεί. Όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς οι πολίτες με ένα δυσβάσταχτο φορολογικό καθεστώς που φτάνει το 40% των εισοδημάτων μας.
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη ΔΕΘ.
Για να παρακολουθήσουν την ομιλία του, ανεβήκαν στη Θεσσαλονίκη για ένα τετραήμερο, ων ουκ έστι αριθμός, κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Όλοι αυτοί υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, ειδικοί γραμματείς, διοικητές ΔΕΚΟ, τραπεζών, στελέχη υπουργείων και δημόσιων οργανισμών πήγαν στη συμπρωτεύουσα για να πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό. Αρκετοί από αυτούς προσπάθησαν να βγουν και σε κάποιο πλάνο της τηλεόρασης για να τονιστεί η παρουσία τους στη ΔΕΘ.
Ουδέν άλλο προσέφεραν σε αυτή την ομήγυρη με την παρουσία τους στην Έκθεση. Προσέφεραν βεβαίως στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης μια και κατέκλυσαν τα κάθε λογής μπουζουκομάγαζα. Γι αυτό άλλωστε και αρκετοί πρωτοκλασάτοι καλλιτέχνες φροντίζουν να κάνουν αυτή την περίοδο έκτακτες εμφανίσεις, στα μαγαζιά της συμπρωτεύουσας. Τα πρώτα ονόματα της πολιτικής σκηνής «σεμνά και ταπεινά» δεν πήγαν πέρα από το «Σαρκς».
Στη ΔΕΘ όμως λαμβάνουν μέρος με περίπτερα και ακριβοπληρωμένες συμμετοχές, υπουργεία και δημόσιοι φορείς, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την αξία αυτής της παρουσίας.
Εκτός από το να ευλογεί το κράτος τα γένια του …
Αλήθεια μήπως πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η ΔΕΘ και ποιος ο λόγος της ύπαρξής της;
Η ΔΕΘ είναι μια έκθεση κάθε λογής και μορφής προϊόντων με χώρα προέλευσης την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν πρόκειται για παρουσίαση των υπηρεσιών του κράτους στους πολίτες. Σε αυτήν συναντιούνται ιδιώτες, παραγωγοί προϊόντων, έμποροι και καταναλωτές. Σκοπό έχει να φέρει κοντά παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να προσεγγίσει τον καταναλωτή με τα προϊόντα και να κλειστούν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Βεβαίως, σε πολλά περίπτερα υπάρχει ακόμα και λιανεμπόριο, αλλά τι να κάνουμε, αυτά συμβαίνουν γιατί κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή μας.
Τι δουλειά έχει το κράτος και μάλιστα με τόση μεγάλη και εντυπωσιακή συμμετοχή;
Από εμπορικής πλευράς καμία. Όμως το πολιτικό ενδιαφέρον και η συνήθεια να εξαγγέλλεται η οικονομική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη νέα περίοδο στη συμπρωτεύουσα, δίνει στη ΔΕΘ έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και στη Θεσσαλονίκη την αίσθηση ότι η Αθήνα είναι κοντά.
Αυτά όλα όμως κρατούν, όσο και η ΔΕΘ.
Μέχρι να κλείσουν τα φώτα, για δέκα δηλαδή ημέρες , μετά οι περισσότερες υποσχέσεις ξεχνιούνται…
Η Θεσσαλονίκη οργανώνει πολλές και αξιόλογες κλαδικές εκθέσεις στη διάρκεια του χρόνου με σοβαρό εμπορικό ενδιαφέρον, με τις οποίες ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος ασχολείται.