Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Άγνοια κινδύνου εμπλοκής

Μπορεί η Ελλάδα να πνίγεται στα χρέη, μπορεί τα μέτρα να πέφτουν σαν βροχή, μπορεί το πιστολίδι να πέφτει σαν χαλάζι ανάμεσα στους ανύποπτους πολίτες, όμως στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με τους Βρετανούς να έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά σε νέα τετελεσμένα. Τις ημέρες που προηγήθηκαν έγιναν δύο σημαντικά γεύματα στα οποία συνδαιτυμόνες ήταν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με οικοδεσπότες στο ένα τον Πρόεδρο Χριστόφια και στο άλλο τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στα γεύματα αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία που πέρασε σε όλους το μήνυμα ότι αν δεν υποστηριχθεί ο Ταλάτ στις εκλογές για την ανάδειξη τουρκοκύπριου ηγέτη στα κατεχόμενα όλα θα χαθούν και οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν. Ζήτησε πολύ απλά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στο τέλος του νέου κύκλου των συνομιλιών που θα γίνονται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στα κατεχόμενα, στο τέλος Μαρτίου, να βγει και να δηλώσει επισήμως και να καταγράψει την σημαντική πρόοδο επιτεύχθηκε για να βοηθήσει και πρακτικά τον Ταλάτ να διατηρήσει την εξουσία στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Κι αυτό γιατί αν ηττηθεί στις εκλογές από τον «κακό» Έρογλου τότε οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η διεθνής κοινότητα θα χάσει το ενδιαφέρον της για την επίλυση του κυπριακού. Αυτά υποστηρίζει η αγγλική διπλωματία για την πρώην αποικία της, που φρόντισε να υπονομεύσει το μέλλον της με τις εγγυήσεις που προέβλεπαν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.
Παράλληλα ζητάει από τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην πιέζει τον Ταλάτ στα κρίσιμα θέματα για τους ελληνοκυπρίους, όπως είναι το περιουσιακό, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, γιατί ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις λόγω προεκλογικής περιόδου στα κατεχόμενα.
Με απλά λόγια ζητούν οι Βρετανοί, που ενέπλεξαν στο παιχνίδι και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια στην ουσία ενδιάμεση συμφωνία, που δεν θα την ονομάσουν έτσι, που στην ουσία οι ελληνοκύπριοι μόνο θα δίνουν, υποχωρώντας στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρία και στην παραμονή δεκάδων χιλιάδων εποίκων και δεν θα παίρνουν τίποτα.
Ο διεθνής παράγοντας, γράφε Άγγλοι, προωθούν τον Ταλάτ στα σαλόνια της Ευρώπης, τον έστειλαν σε Ιταλία και Ισπανία που έχει την προεδρία της Ε.Ε. με σκοπό να τον αναβαθμίσουν σε διεθνές επίπεδο.Δεν θα τον αναγνωρίσουν ως ισότιμο του Χριστόφια, αλλά πρακτικά οι Άγγλοι managers επιδιώκουν να του προσδώσουν κύρος που θα το εξαργυρώσει στο εσωτερικό του μέτωπο στις εκλογές στα κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο.
Στο παιχνίδι και ο Ερντογάν που προωθεί μια τρίτη υποψηφιότητα αυτή του Ερτουγρούλογλου, ο οποίος θα το παίξει μπαλαντέρ στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων με σκοπό να κόψει ψήφους από τον Έρογλου.
Το νέο βρετανικής και πάλι έμπνευσης σχέδιο επίλυσης του κυπριακού, ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από το Ανάν βρισκόταν ο περιβόητος Χάνεϊ, προβλέπει επίσης μετά την επανεκλογή Ταλάτ εντατικές συνομιλίες και συμφωνία πριν το τέλος του 2010, ώστε η Τουρκία να πάει άσπιλη και αμόλυντη στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Δεκέμβριο.
Ακόμη Άγγλοι προετοιμάζουν και μια τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας η οποία θα συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων. Διαμηνύουν ότι η Αθήνα την έχει ήδη δεχθεί και μένει να πείσουν την Άγκυρα που θέλει να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα και μετά την όποια νέα συμφωνία.
Το σκηνικό στη Λευκωσία είναι ζοφερό. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλοί. Μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Άγκυρας είναι αυτή που απεργάζονται οι τριτεγγυητές Άγγλοι μπορεί να οδηγήσει όχι στην ειρήνευση που είναι το ζητούμενο αλλά σε νέα χειρότερη εμπλοκή.
Το εσωτερικό μέτωπο πολυδιασπασμένο με τους μεν να σπεύδουν στην κατεύθυνση μιας λύσης φοβούμενοι τα χειρότερα και τους δε να πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά με μια λύση στα μέτρα της Άγκυρας. Η Αθήνα να βλέπει το θέμα περίπου σαν απλή συζήτηση σε απογευματινό τσάι διπλωματών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: