Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τριγμοί στην κυβέρνηση της Κύπρου(Ε1)

Η «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που κατέγραψε ο Μπαν Κι Μουν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο που μεταξύ άλλων καταγράφει και την εναλλαγή στην Προεδρία της Κύπρου ελληνοκύπριου και τουρκοκύπριου ήταν η αφορμή για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου από το κυβερνητικό σχήμα. Στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο που έγιναν πριν δύο χρόνια στον δεύτερο γύρο τόσο η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, όσο και το κεντρώο ΔΗΚΟ του Μάριου Καρογιάν υποστήριξαν τον Δημήτρη Χριστόφια. Με τις ψήφους των δύο αυτών κομμάτων ο ηγέτης του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ κέρδισε τις εκλογές του 2008 και κατέλαβε τον προεδρικό θώκο για πέντε χρόνια.
Το σύνθημα του Χριστόφια ήταν, ότι θα είναι ο Πρόεδρος της λύσης του κυπριακού και ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα συνομιλιών ανάμεσα στον ίδιο και τον επίσης αριστερό τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που είχε ήδη εκλεγεί στα κατεχόμενα εκτοπίζοντας τον αδιάλλακτο Ντενκτάς, δημιούργησε μια νέα δυναμική και προσδοκίες για επανένωση του νησιού που παραμένει διαιρεμένο μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Το ΔΗΚΟ που ιδρύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και είχε στη συνέχεια για ηγέτη του τον επίσης πρώην Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο που είπε το όχι στο σχέδιο Ανάν εμφανίζεται διχασμένο σε σχέση με τα επόμενα βήματά του. Η μια πτέρυγα της οποίας ηγείται ο Νικόλας Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος του κόμματος και γιος του Τάσσου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα ο εκ του ΔΗΚΟ προερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και γιος επίσης του ιδρυτή του κόμματος Σπύρου Κυπριανού επιμένει στην παραμονή στην κυβέρνηση. Πίσω από αυτές τις διαφωνίες υπάρχουν και τα προσωπικά θέματα που είναι οι θέσεις. Στην Κύπρο ισχύει το αμερικάνικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο υπουργός δεν είναι βουλευτής και ο Πρόεδρος δεν εξαρτάται από την πλειοψηφία της Βουλής.
Ο Πρόεδρος με την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από κυβερνητικό σχήμα και παραμένει στη θέση του. Το ίδιο θα συμβεί κι αν αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.
Κεντρικό πρόσωπο πάντως τώρα που πρέπει να αποφασίσει είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν που με βάση τη συμφωνία συνεργασίας με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής.
Μια θέση που θα διατηρήσει μέχρι την άνοιξη του 2011 που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.
Με τα φώτα λοιπόν στραμμένα στο ΔΗΚΟ παρακολουθεί κανείς την διελκυστίνδα των παρενεργειών που προκάλεσαν οι προσφορές Χριστόφια στο κεφάλαιο διακυβέρνηση που διαπραγματεύθηκε με τον Ταλάτ και αφορούν την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρία και επίσης την αποδοχή της παραμονής 50.000 εποίκων στην Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης του κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: