Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αμετανόητοι θεριακλήδες(Ε2)

Με δεδομένο ότι του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει, παρατηρεί κανείς ότι και ο νόμος περί της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, πέρασε πολύ σύντομα στην αδράνεια, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά άλλα θέματα που αρχίζουν από τις πολεοδομικές παραβάσεις και φτάνουν έως τις φορολογικές μας υποχρεώσεις.
Επειδή συμβαίνει να ζω στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό θα τολμήσω να κάνω μερικές συγκρίσεις για να καταλάβει κανείς πως στην Ελλάδα οι νόμοι γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.
Στην Κύπρο η νομοθεσία των απαγορεύσεων τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010. Μέσα στο καταχείμωνο δηλαδή σε αντίθεση με την Ελλάδα που το ξεκίνησαν μαλακά ντάλα καλοκαίρι που λένε την 1η Ιουλίου 2010. Στην Ελλάδα έβαλαν και ένα παραθυράκι στο νόμο δηλ. αν είναι κάτω από 70τ.μ. ο χώρος του μπαρ, καφετερίας ή εστιατορίου να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη να δηλώνει ότι είναι μόνο για καπνιστές και να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Διαφορετικά θα πρέπει να βάλει χωρίσματα για τους μεν και τους δε. Στην Κύπρο,η απαγόρευση ισχύει χωρίς εξαιρέσεις.
Ο νόμος εφαρμόστηκε στην Κύπρο χωρίς σοβαρά προβλήματα μολονότι και στην μεγαλόνησο δεν είναι λίγοι οι θεριακλήδες. Κάποιοι ιδιοκτήτες καφενείων και νυχτερινών κέντρων διαμαρτυρήθηκαν, αλλά κανείς στα ΜΜΕ δεν έσπευσε να τους χαϊδέψει τα αυτιά και κυρίως το κράτος δια του αρμοδίου υπουργού ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω. Κι όχι μόνο αυτό, άρχισαν οι συστηματικοί έλεγχοι και στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα. Τόσοι έλεγχοι, τόσες παραβάσεις, τόσα πρόστιμα. Όλα αυτά, ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να βάλουν έξω τέντες σόμπες και καθίσματα για να βγαίνουν οι πελάτες τους για να καπνίσουν.
Έτυχε να βρεθώ το τριήμερο στην Αθήνα και να πάω να φάω σε έναν χώρο πολύ μεγαλύτερο των 70 τ.μ. όπου όλοι κάπνιζαν. Ρώτησα αν τηρείται το μέτρο της απαγόρευσης και με μια φωνή όλοι μου απάντησαν ότι κανείς δεν το τηρεί και δεν υπάρχουν σχετικοί έλεγχοι γι αυτό.
Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησε το μέτρο τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και κυρίως τα κανάλια συναγωνίσθηκαν σε λαϊκισμό και φιλοξενούσαν τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων που πρόβαλαν το επιχείρημα ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους και θα χάσουν την δουλειά τους ένα σωρό οικογενειάρχες.
Και δεν έφταναν τα ιδιωτικά ήρθαν και τα κρατικά που αποκαλούσαν χαφιέδες όσους έτυχε να διαμαρτυρηθούν για την μη εφαρμογή του νόμου.
Έτσι φτιάχτηκε το κλίμα για να μην εφαρμοσθεί ο νόμος που αφορά την υγεία μας.
Θα πει κανείς εδώ ο κόσμος καίγεται, κι εσύ κάθεσαι και γράφεις για το κάπνισμα. Γράφω για τη νοοτροπία με αφορμή το κάπνισμα.
Μια νοοτροπία που διαπερνά την ελληνική κοινωνία και οδήγησε στην απάτη των στατιστικών στοιχείων της οποίας στο τέλος όλοι θα πληρώσουμε ακριβά το λογαριασμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: