Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2006

Αδιάφορη ή καθοριστική η σημερινή ψήφος;

Σήμερα είναι η ημέρα του πολίτη … Έτσι λέγαμε παλιότερα … Πολλοί όμως είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν, ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στις μέρες μας. Θεωρούν ότι κι αν αλλάξουν χέρια πολλές οι λίγες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από την δύσκολη καθημερινότητά τους. Δεν περιμένουν πολλά, δεν ελπίζουν σε πολλά. Θα έλεγε κανείς ότι οι σημερινές εκλογές είναι μειωμένων προσδοκιών. Το απέδειξε άλλωστε θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και η υποτονική προεκλογική περίοδος. Μειωμένο το ενδιαφέρον. Σε αυτό το περιβάλλον αν προστεθεί το γεγονός ,ότι δεν υπάρχει ντέρμπι, μια και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδειξαν καθαρά τους νικητές των κρίσιμων δήμων και νομαρχιών, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ,γιατί το κοινό περίπου γύρισε την πλάτη σε αυτές τις εκλογές.
Στο συνολικό αριθμό των νομαρχιών που θα εξασφαλίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα επικεντρώνεται τώρα το πολιτικό μήνυμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Τα exit pol υπόσχονται να μας αποκαλύψουν στις 19.00 από τα κανάλια τους νικητές των βασικών δήμων και νομαρχιών, ενώ για σιγουριά οι σώφρονες οφείλουν να αναμένουν έως την 11η νυκτερινή όπου, εκτός οριακών περιπτώσεων ,θα φανούν νικητές και ηττημένοι.

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλές κατηγορίες ψηφοφόρων. Οι πιστοί στο κόμμα της προτίμησης τους, που το ρίχνουν σε αυτόν που έχει υποδείξει η παράταξή τους. Οι ολίγον δυσαρεστημένοι που σταυρώνουν τον αντάρτη και οι πολύ δυσαρεστημένοι που το ρίχνουν δαγκωτό στον αντίπαλο. Οι τελευταίοι ρίχνουν εκδικητική ψήφο. Τώρα πιο μήνυμα θα λάβουν οι μεν και οι δε ενδιαφερόμενοι, είναι άλλο θέμα. Ή μάλλον για τους αποδέκτες τα κόμματα, δεν είναι κανένα θέμα. Λίγη κουβέντα από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πάει, πέρασε κι αυτό.

Είναι λοιπόν φρόνιμο και σοβαρότερο να κλείσουμε τα μάτια στις σειρήνες των κομματικών κελευσμάτων και να ψηφίσουμε με σοβαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια. Ο νέος δήμαρχος και ο νέος νομάρχης δεν θα διαχειριστούν ούτε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε το ασφαλιστικό, ούτε την ακρίβεια ούτε την ανεργία. Θα διαχειριστούν τα απλά και καθημερινά της πόλης μας.

Οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες κρίνονται για το έργο της τετραετίας. Αν τα κατάφεραν καλά, δικαιούνται την επανεκλογή τους. Αν όχι η προτίμηση πρέπει να δοθεί στον επόμενο. Ποιόν επόμενο; Αυτόν που μας τάζει λαγούς με πετραχήλια; Βεβαίως όχι … Τον σοβαρότερο. Αυτόν που εμφανίζεται νοικοκύρης. Γιατί από νοικοκυριό έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι βουτηγμένη στα χρέη και δεν έχει καταφέρει με συνέπεια ούτε την καθαριότητα να φροντίσει.

Τι ζητάμε από τους νέους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης; Καθαρές πόλεις. Πεζοδρόμια προσβάσιμα από ΑμΕΑ, αλλά και τους άλλους πολίτες. Δρόμους χωρίς φονικές λακκούβες. Πράσινο και στο τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης. Λειτουργικά εμπορικά κέντρα και διευθέτηση της κυκλοφορίας γύρω από αυτά. Χώρους πάρκινγκ. Φροντίδα για τους νέους από τα σχολικά κτίρια μέχρι τους χώρους των αθλητικών δραστηριοτήτων. Στοργή για την τρίτη ηλικία.

Αν τα καταφέρουν σε αυτούς τους βασικούς τομείς τότε άξιος ο μισθός τους που λένε.

Στα νομαρχιακά μπλέκονται εκχωρημένες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση ,που αρχίζουν από τα επίκαιρα λόγω καταιγίδων αντιπλημμυρικά και φτάνουν στις αμαρτωλές πολεοδομίες και τα περίφημα ΚΤΕΟ.

Με αυτή την έννοια, δηλ. αν θα στείλουμε στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έντιμούς και σοβαρούς ανθρώπους ή αν θα προτιμήσουμε τους φαύλους με τα πολλά και ωραία λόγια ,χωρίς όμως αντίκρισμα, είναι κρίσιμη η σημερινή μας ψήφος. Εκτός αν αφήσουμε τους μηχανισμούς να αποφασίσουν για μας, δηλ. το σκληρό πυρήνα των κομματικών στελεχών, που παίζει στο πολιτικό παιχνίδι με άλλους όρους ,που αναφέρονται σε συμφέροντα και προσωπική ανέλιξη των επαγγελματικών στελεχών της κάθε παράταξης και όχι σε όσα απασχολούν την κάθε τοπική κοινωνία.

Και γι αυτό το αποτέλεσμα την ευθύνη την έχει ο καθένας από εμάς χωριστά…