Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2006

Η διαχείριση των 20 δις από τους κερδισμένους

Τελικά όλοι νίκησαν ή μήπως όλοι έχασαν και δεν τολμούν να το ομολογήσουν; Όπως είναι γνωστό οι αριθμοί έχουν πολλές αναγνώσεις. Ο καθένας διαλέγει όποια του ταιριάζει. Το ΠΑΣΟΚ είδε αίφνης ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Όταν η Νέα Δημοκρατία να κερδίζει ,απ ότι όλα δείχνουν, περισσότερες νομαρχίες από αυτές που πήρε στις εκλογές του 2002, από που προκύπτει αλήθεια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού; Μετά από αυτές τις ανακολουθίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή η απουσία του Παρασκευά Αυγερινού στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, μια και υπήρξε ο γκουρού του ΠΑΣΟΚ στην έγκαιρη και αλάνθαστη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Από την πλευρά της η Ν.Δ. που διατυμπάνιζε προεκλογικά ότι η αναμέτρηση έχει μόνο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ανακάλυψε εκ των υστέρων πολιτικά μηνύματα, που κατ αυτήν είναι εντολή για συνέχιση με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις. Τέλος τα δύο αριστερά κόμματα επικέντρωσαν την προσοχή τους σε επί μέρους καλές επιδόσεις, ο ΣΥΝ του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και το ΚΚΕ στη βελτίωση ποσοστών σε προνομιακές γι αυτό περιοχές. Όσο για το κόμμα του Γ Καρατζαφέρη δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο, γιατί πέτυχε την πολυπόθητη αναγνώριση, από τους τέσσερις του κοινοβουλίου ,που μέχρι χθες άκουγαν ΛΑΟΣ κι έλεγαν, τι είναι αυτό.
Από πολιτική πάντως κουβέντα καλά πήγαμε. Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά κάλυψαν τα ποιοτικά που κάποιος μελετητής θα μπορούσε να δει σε αυτή την αναμέτρηση , που ολοκληρώνεται σήμερα. Πόσοι για παράδειγμα πολίτες γύρισαν την πλάτη στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Πόσοι θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι. Πόσοι έφτασαν με βαριά καρδιά στην κάλπη και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν αποφασίσει που θα κατευθύνουν την ψήφο τους.
Πόσοι εκτός από τους πολιτικούς, είχαν την περασμένη Κυριακή και έχουν σήμερα την αίσθηση ότι οι εκλογές αυτές είναι η γιορτή της δημοκρατίας;
Ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια από τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνουν ότι το 82% των κοινοτικών κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ που αφορούν την περίοδο 2007-2013 και ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ, θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια και θα έχουν αποδέκτες τις νομαρχίες και τους δήμους.
Ποιος όμως έχει μέχρι τώρα ελέγξει τους υπερχρεωμένους δήμους, ποιος έχει ελέγξει τα πολλά κρούσματα κακοδιαχείρισης, ποιος έχει ελέγξει τα διαφυγόντα έσοδα, ποιος έχει ελέγξει τη διαφθορά που παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκτεταμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Μηχανισμοί με σπασμένους κρίκους ανάμεσά τους,αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αυθαιρεσίες και κάθε λογής λαθροχειρίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση από κύτταρο δημοκρατικής διάρθρωσης της κοινωνίας, τείνει να εξελιχθεί σε ένα μικρό κράτος δυσκίνητο, γραφειοκρατικό και με τα γνωστά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής διαφθοράς ανάγλυφα αποτυπωμένα.
Είναι απορίας άξιο πως θα διαχειριστούν τον πακτωλό των χρημάτων οι νέοι δημοτικοί άρχοντες την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να διατηρούν καθαρές τις πόλεις τους και δεν έχουν αξιοποιήσει υπάρχοντα κοινοτικά και άλλα κονδύλια, για να οργανώσουν ένα σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Και το ερώτημα που τίθεται σήμερα δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είναι γιατί ψηφίσαμε και τι ψηφίζουμε σήμερα. Για την πασαρέλα των αυθαίρετων πολιτικών συμπερασμάτων ή για να αναδείξουμε πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες ικανά να δώσουν ένα χρώμα πιο ανθρώπινο στις πόλεις, τις γειτονιές και τα χωριά της Ελλάδας;
Όμως πέρα από τις ευθύνες των κομματικών ηγεσιών και των τοπικών εκφάνσεων τους , υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας για τις επιλογές μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το τηλεοπτικό παιχνίδι με τους αναγνωρίσιμους που βγήκαν με τα τσαρούχια, που λέγαμε παλιότερα, κάποτε πρέπει να σταματήσει. Οφείλουν οι πολίτες ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες να αναδεικνύουν τους καλύτερους, τους ικανότερους ,τους έντιμους ,τους σοβαρούς ανθρώπους. Γιατί οι εκλογές του χαβαλέ και του καναπέ δεν αποτελούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των κοινών. Μας οδηγούν σε κενό αέρος…