Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Προγραμματικές υποσχέσεις...

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμoς έκανε χθες τις προγραμματικές του δηλώσεις που έμοιαζαν περισσότερο με διάλεξη σε αμφιθέατρο, παρά με ομιλία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είπε ακόμη ο νέος Πρωθυπουργός, ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα προστάζουν οι δανειστές μας, προκειμένου να εισπράξουμε την 6η δόση. Είπε επίσης, ότι θα καταρτίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, με βάση τις βουλές των Βρυξελλών και τον προϋπολογισμό του 2012 που επαγγέλλονται ότι θα είναι πλεονασματικός. ‘Όλα αυτά την ώρα που το τελευταίο δεκάμηνο τα έσοδα τρέχουν με αρνητικό πρόσημο 4,4% αντί του συν 8,5%, που υπολόγιζαν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους…
Δεν μάθαμε όμως ποιος και πως θα πληρώσει το λογαριασμό. Γιατί η κατάργηση των οργανισμών μειώνει τα έξοδα του κράτος σε ένα ποσοστό, γιατί υπάρχει το κόστος των επιδομάτων ανεργίας και οι νέες συνταξιοδοτήσεις. Υπάρχουν στον ορίζοντα και οι αποκρατικοποιήσεις. Σε ποιες τιμές και σε ποιες αξίες. Σήμερα για παράδειγμα η μετοχική αξία της ΔΕΗ είναι στο ένα δέκατο των βασικών περιουσιακών της στοιχείων. Εκτός αν πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν ανάπτυξη ανοίγοντας κλειστά επαγγέλματα των φορτηγατζήδων και των ταξιτζήδων…
Μια βόλτα στις πιάτσες των μεν και των δε είναι αρκετή για να δει κανείς την σημερινή κατάσταση και να καταλάβει τι θα συμβεί αν βγουν αφειδώς νέες άδειες. Θεωρητικά δεν μπορεί να είναι κάνεις εναντίον του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όμως οφείλουν οι ασκούντες την εκτελεστική εξουσία να δουν την πραγματικότητα και με βάση αυτή να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις…
Βεβαίως η νέα-παλιά κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το σύνολο σχεδόν του κοινοβουλίου. Κι ας λέει ο Α. Σαμαράς ότι το σχήμα, που θα δώσει δεν έχει σχέση με συγκυβέρνηση. Μα ποιος άλλος χαρακτηρισμός μπορεί να δοθεί σε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του μέχρι χθες κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Και βεβαίως ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρ όλα τα περί του αντιθέτου ισχυρίζεται, επικυρώνοντας τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε το θέλει είτε όχι, θα νομιμοποιήσει τόσο το μνημόνιο, όσο και το μεσοπρόθεσμο, δίνοντας συγχωροχάρτι σε όσα παράνομα και αντισυνταγματικά έπραξαν τότε με την επικύρωσή τους…
Με αυτή την έννοια η τέως αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να πατάει σε δύο βάρκες. Κι αυτό την κάνει ιδιαίτερα ανασφαλή εναλλακτική λύση…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με όλα αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο περί του γεωστρατηγικού συμβούλου της Αμερικής και της τρι-μερούς, έτσι και ισχύουν λέω ότι εάν υπογράψει και ο Σαμαράς τη συφωνία που ζητάνε δεν πρόκειται να δούμε εκλογές εφεξής. Άλλα θα δούμε...
Όσο για τη Δραχμούλα (ή Δραχμέτα) μάλλον είναι θέμα χρόνου.
AM