Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργικός πληθωρισμός

Τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται χέρια για να λυθούν. Τάδε έφη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δικαιολογήσει την πληθώρα των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που ξεφύτρωσαν από τον μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό τις περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη που είχε προαναγγελθεί, αλλά έπεσε έξω ως προς το χρόνο της εξαγγελίας του.
Θα μπορούσε να γελάσει κανείς με όλα αυτά τα καμώματα της νύχτας, που δεν έχουν προηγούμενο, και τις αστείες δικαιολογίες που τα συνόδευσαν. Θα μπορούσε και να κλάψει όμως βλέποντας όλον αυτό τον συρφετό των ανθρώπων που απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Σε μια περίοδο που η χώρα στύβεται κυριολεκτικά οικονομικά ο Πρωθυπουργός και η πληθώρα των συμβούλων του αποφάσισαν να στήσουν υπουργικό συμβούλιο με σαράντα οκτώ ανθρώπους. Η μοναδική αλλαγή ήταν στο πρόσωπο της κυρίας Μπατσελή, που τιμωρήθηκε όχι γιατί δεν απέδωσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο έργο της, αλλά άκουσον-άκουσον, γιατί αρνήθηκε να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης.
Και άλλοι αρνήθηκαν να τιμήσουν τη να μεγάλη καρέκλα του Περιφερειάρχη, αλλά δεν έφαγαν πόρτα από τον Πρωθυπουργό. Ενόχλησε το ύφος των δηλώσεων της διέρρευσαν τα παπαγαλάκια, για να δικαιολογήσουν τον ανασχηματισμό που τελικά μετακίνησε πρόσωπα και αναποδογύρισε αρμοδιότητες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελικός αριθμός των μελών της κυβέρνησης θα φτάσει τους σαράντα εννέα, γιατί μέσα στη σύγχυση και το μπέρδεμα ξέχασαν να ορίσουν υφυπουργό Δικαιοσύνης.
ΟΙ αλλαγές ονομάτων υπουργείων και τομέων εποπτείας είναι ελληνικό φαινόμενο. Σε όλες τις χώρες τα ονόματα των υπουργείων, ο αριθμός τους και οι τομείς που εποπτεύουν είναι αναλλοίωτοι στην πορεία του χρόνου. Μόνο στην Ελλάδα, αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο τα ονόματα και οι τομείς που εποπτεύουν τα υπουργεία.
Ο πληθωρισμός όμως δεν αφορά μόνο το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και την πληθώρα των αναπληρωτών υπουργών που έφτασαν αισίως τους επτά. Οι αναπληρωτές υπουργοί όπως είναι γνωστό δεν έχουν αρμοδιότητες που τους δίνονται από τον υπουργό. Αυτές ορίζονται με προεδρικό διάταγμα και είναι παράλληλες με τις δραστηριότητες των υπουργών.
Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των υπουργικών καθηκόντων απλώνεται όπως ο τραχανάς. Σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε δραματικά δύσκολη οικονομική θέση, ποια σκοπιμότητα, πραγματική και όχι μικροκομματική, επέβαλε αυτή την αλλαγή, που θα έχει με μαθηματική ακρίβεια σαν αποτέλεσμα ο ένας υπουργός να μπλέκεται στα πόδια του άλλου.
Την ίδια ώρα πόσο απαξιώνεται ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης, που τον είπαν ισότιμο των υπουργών, όταν η κεντρική διοίκηση απλώνει τα πλοκάμια της αντί να τα μαζεύει στο πλαίσιο της αποκέντρωσης της εξουσίας που επικαλείται ο περίφημος «Καλλικράτης».
Και ποιο μήνυμα περνάει στην κοινωνία που κλήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό της σπατάλης και της διαφθοράς, όταν η λιτότητα δεν αγγίζει την κεφαλή της εξουσίας που επεξεργάζεται τις κάθε λογής επώδυνες για τους πολίτες αποφάσεις.
Γιατί δεν είναι μόνο οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί με τις λιμουζίνες που επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο για λόγους ασφαλείας, αλλά και προστασίας από γιαούρτια και λοιπά ζαρζαβατικά, είναι και όλος ο συρφετός που τους ακολουθεί από γραμματείς και φαρισαίους που έχουν τους τίτλους των συμβούλων που εξασφαλίζουν και τις καλύτερες αμοιβές.
Αυτή η εικόνα κάθε άλλο παρά δείχνει διάθεση για νοικοκύρεμα του κράτους. Είναικάτι σαν πλιάτσικο της εξουσίας από ανθρώπους αδαείς και ανεύθυνους.
Το αποδεικνύει άλλωστε και η φυγόπονος διάθεση των στελεχών της εξουσίας να κατέβουν στη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Διατηρούν τα κεκτημένα τον υπουργικό θώκο ή τέλος πάντων την βουλευτική έδρα και δεν ρισκάρουν. Εξάλλου η περίοδος δεν προσφέρεται για πολλά – πολλά με το λαό.
Δεν έχουν άλλωστε τρόπο, ούτε επιχειρήματα να αντιμετωπίσουν την οργή των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: