Κυριακή 13 Αυγούστου 2006

Τι ψηφίζουμε ,ποιους ψηφίζουμε και γιατί τους ψηφίζουμε

Μπορεί οι πολίτες να αδιαφορούν για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι όμως που πήραν το χρίσμα από τα κόμματα τρέχουν και δεν φτάνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Καταρτίζουν συνδυασμούς, φτιάχνουν προγράμματα, προετοιμάζουν καμπάνιες και σπαζοκεφαλιάζουν για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τους διάσπαρτους ψηφοφόρους τους.
Έχουμε μια ακόμη αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση στη διάρκεια της οποίας τα κόμματα θα επιδιώξουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους για να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα αποτελέσματα.
Όμως οι ψηφοφόροι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τις κομματικές σειρήνες και να προκρίνουν μόνον όσους βλέπουν με σοβαρότητα την ενασχόληση τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η καθαριότητα, την οποία κάποιοι δήμαρχοι θεωρούν υποδεέστερη δουλειά του δήμου, είναι το πρώτιστο έργο της κάθε δημοτικής αρχής. Κι όταν λέμε καθαριότητα δεν εννοούμε μόνο τους κάδους των σκουπιδιών, αναφερόμαστε και στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους τοίχους αλλά και στις κολώνες.
Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παραμελούν το σημαντικό αυτό έργο παραλείποντας να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε εκείνους που ρυπαίνουν γεμίζοντας τις κολώνες με κάθε λογής διαφημιστικές αφίσες. Και δεν είναι τυχαία η παράλειψη αυτή μια και υποκρύπτει παράνομες συναλλαγές κάποιων από τον δήμο με τις εταιρίες αφισοκόλλησης. Αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι άρχισαν από τώρα να ρυπαίνουν με τις αφίσες τους. Πια τοπικά προβλήματα των δημοτών μπορεί να λύσει ο υποψήφιος που ρυπαίνει με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο; Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που καθαρίζουν τις μεγάλες επιφάνειες που βρίσκονται σε ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ τα πεζοδρόμια πολλές φορές δεν περπατούνται. Αλλά και οι λακκούβες στους δρόμους συναντούν συχνά την αδιαφορία των δημοτικών αρχών. Όσο για το ελάχιστο πράσινο ,αυτό λίγοι δήμοι το φροντίζουν.
Σε αυτά τα βασικά θέματα καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι στις όποιες κομματικές τους περγαμηνές. Γιατί έχουμε χορτάσει από έργα βιτρίνας .Και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται ότι οι εργολαβίες έχουν και το κάτι τις, για εκείνους που τις αναθέτουν , ενώ οι ψευτοπολιτιστικές εκδηλώσεις υποκρύπτουν συνήθως συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Οφείλουν επίσης να δώσουν λόγο για τα οικονομικά στους δημότες οι νυν δήμαρχοι, μια και 750 από τους 1000 ΟΤΑ είναι υπερχρεωμένοι τα δάνεια τους ξεπερνούν το ένα δις ευρώ και βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Οι δήμοι χρειάζονται ικανούς και έντιμους ανθρώπους με διάθεση για δουλειά. Κι αυτοί δεν μπορούν να είναι ούτε αναγνωρίσιμοι διασκεδαστές που γεμίζουν το χρόνο της τηλεόρασης με σαχλαμάρες, ούτε κοριτσάκια που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι το ημίγυμνο κορμί τους στα
life style περιοδικά.
Και βεβαίως ούτε κομματικοί παράγοντες που κάνουν δουλειά τους στους δήμους τα ψηφίσματα για την ειρήνη, λες και με αυτά μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους ανά την υφήλιο.
Δουλειά τους είναι και ήταν για πολλούς, για παράδειγμα στο δήμο τους, αυτόνομα ή μέσω των ενώσεων τους, να λύσουν προβλήματα, όπως αυτό των ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, και όχι να το μεταθέτουν στην κεντρική διοίκηση σφυρίζοντας αδιάφορα, μια και φοβούνται να αναλάβουν το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.
Με αυτή την έννοια η ψήφος των πολιτών είναι κρίσιμη μια και καλούνται να αποδοκιμάσουν όσους νομίζουν ότι η κομματική υποστήριξη είναι το μοναδικό τους διαβατήριο για την αναρρίχηση τους στην δημοτική εξουσία. Οφείλουν να πάψουν να μιλούν γενικόλογα, και με συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποδείξουν ότι μπορούν με σοβαρότητα να ασχοληθούν με τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα των δημοτών τους.