Eβδομάδα σημαντικών γεγονότων το επταήμερο που πέρασε. Μπορεί να συνέβησαν εκτός Ελλάδος, αλλά αφορούσαν σε σημαντικό βαθμό την χώρα μας. Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την μερική αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία , στη Ρίγα η ελληνική πλευρά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ απέφυγε το σκόπελο της αποστολής νέων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ τέλος στην Κωνσταντινούπολη ο Παπάς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μια ιστορική συνάντηση με σημαντικό θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικό, που αφορά τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων που προβάλει το Φανάρι απέναντι στην τουρκική αρνητική και αδιάλλακτη στάση.
Μπορεί οι ηγέτες της Ευρώπης να βρέθηκαν στη Λετονία, για να συζητήσουν θέματα του ΝΑΤΟ, παρ όλα αυτά στο παρασκήνιο το ενδιαφέρον μονοπώλησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας–Ε.Ε.
Οι Βρετανοί ήθελαν ανώδυνη αναστολή 2-3 κεφαλαίων, οι Γάλλοι περισσότερο επώδυνη που θα έφτανε τα 17, ενώ οι Γερμανοί έθεσαν θέμα χρονοδιαγράμματος κάτι που επιδιώκει και η Λευκωσία. Ήπια θα έλεγε κανείς ήταν η αντίδραση της Αθήνας που χαρακτήρισε την πρόταση βάση για περαιτέρω συζήτηση. Η δήλωση όμως του Τ. Ερντογάν ότι η πρόταση της κομισιόν είναι απαράδεκτη, σημαίνει ότι θα υπάρξουν ζυμώσεις και πιέσεις με την αφανή καθοδήγηση των ΗΠΑ προς τους ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό να συζητηθεί μια ηπιότερη πρόταση στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να κινηθεί γρήγορα και δυναμικά με σκοπό να εμπεριέχει η όποια τελική απόφαση στοιχεία τέτοια που να προειδοποιούν την Άγκυρα ότι δεν μπορεί συνεχώς να περνάει τα μαθήματα με σκονάκια, αντιγραφές και απειλές του κηδεμόνα στον δάσκαλο.
Με αυτή την έννοια Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να συντονίσουν τις κινήσεις τους για να μην περάσει ανώδυνα για την Άγκυρα η άρνησή της να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της που περιλαμβάνουν και το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κύπρου.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτόν επιχείρησε να βρει νέους προθύμους για την ενίσχυση των στρατευμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Η απροθυμία από τους παλιούς της Ε.Ε. πλην Βρετανίας υπήρξε περισσότερο από εμφανής μια και Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δεν προτίθενται να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι κοινωνικά και οικονομικά θα συνεισφέρει, δεν προτίθεται όμως να αυξήσει τον αριθμό των ήδη υπηρετούντων στο Αφγανιστάν στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η προειδοποίηση προς την ΠΓΔΜ ότι μπορεί να αποκολληθεί η υποψηφιότητά της από την Κροατία και την Αλβανία αν δεν φροντίσει να συναινέσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση του θέματος της ονομασίας.
Τέλος στο Φανάρι Βενέδικτος και Βαρθολομαίος στην κοινή δήλωσή τους στέλνουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα που αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία τους Τουρκίας περνάει μέσα από τις ελευθερίες των μειονοτήτων και τις θρησκευτικές ελευθερίες που οφείλει να σέβεται η γειτονική μας χώρα.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Κυβέρνηση και κόμματα έχουν υποχρέωση να κινηθούν δυναμικά με σκοπό να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βεβαίως η Άγκυρα έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Αυτό είναι γνωστό και δεδομένο.
Μένει με τα ήδη γνωστά να ελιχθεί η ελληνική διπλωματία. Στη διπλωματική αυτή σκακιέρα δεν χωρούν μικροκομματικές σκέψεις και τοποθετήσεις. Το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από πλευράς ελληνικής κοινής γνώμης. Οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να μας αποδείξουν ότι με τις πράξεις τους ενεργούν ώστε η χώρα να μην σε δυσμενέστερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου