Για μια ακόμη φορά μας απειλούν χριστουγεννιάτικα με όγκους σκουπιδιών μπροστά από τα σπίτια μας. Η χωματερή των Άνω Λιοσίων έχει προ πολλού υπερβεί τα όριά της. Αυτό όμως δεν εμποδίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης να ασελγούν σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος εναποθέτοντας τις σωρούς των σκουπιδιών και κάτω από τα 155 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας που είναι το επιτρεπόμενο όριο.
Οι τρεις Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί από το 2003 παραμένουν ανενεργοί λόγω δικαστικών εμπλοκών.
Καθημερινά 6.000 τόνοι σκουπιδιών εναποτίθενται στην υπερκορεσμένη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Τα ψευδεπίγραφα προγράμματα ανακύκλωσης βρίσκονται είναι επικοινωνιακά τρικ των Δήμων που δεν μας πληροφορούν που καταλήγουν τα όσα ρίχνουμε στους μπλε κάδους, αλλά και στα σπιτάκια που έστησαν στο κέντρο της Αθήνας.
Περισσότερα από τα μισά σκουπίδια είναι ανακυκλώσιμο υλικό. Στην Ελλάδα έχουμε ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ αυτό της μικρότερης ανάπτυξης προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Δεν είναι λίγα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από την Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές, που υπολογίζονται σε 1.200 σε όλη την Ελλάδα.
Έφτασαν οι Ευρωπαίοι να μας απειλούν με κυρώσεις κάθε λίγο και λιγάκι για το θέμα των σκουπιδιών. Όμως όπως είναι γνωστό του Έλληνα το αυτί δεν ιδρώνει. Ούτε τα πρόστιμα δεν είναι ικανά να συνετίσουν τις ελληνικές αρχές.
Η φαυλότητα πολλών δημοτικών αρχόντων , το πολιτικό κόστος των ανθρώπων της εξουσίας διογκώνει ένα σοβαρό σύγχρονο πρόβλημα.
Υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που τα οδηγούν σχεδόν στο σύνολό τους σε ανακυκλώσιμα υλικά.
Όμως στην Ελλάδα της έλλειψης προγραμματισμού, της απουσίας έρευνας και της αρπαχτής, ποιος να ενσκήψει και αυτά. Οι ασχολούμενοι με τα κοινά στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν να δουν αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν είναι δημοφιλείς δραστηριότητες. Δεν έχουν κάμερες, δεν βγάζουν φωτογραφίες για τις κοσμικές στήλες.
Για όσους κάνουν ότι το αγνοούν τα σκουπίδια είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και την ευθύνη για την αποκομιδή τους έχουν οι Δημοτικές Αρχές. Την ευθύνη της διαχείρισης τους για την περιοχή της Αττικής έχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων που δεν κατάφερε να βρει λύσεις με αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003 με υπουργό την κ. Βάσω Παπανδρέυ να τους κάνει στην άκρη και να προχωρήσει στην χωροθέτηση Φυλής, Γραμματικού, Κερατέας που για την ώρα έχει μείνει στα χαρτιά.
Παλιά λέγανε, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Στις μέρες μας φαίνεται ότι την απωλέσαμε…