Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το ΔΝΤ εν όψει*

Ευτυχώς που κατάλαβαν την γκάφα τους και επιχειρούν τώρα να την διορθώσουν. ‘Έριξαν τα βάρη αρχικά μόνο στους μισθωτούς και απάλλαξαν για το 2010 τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους εντοπίζεται και η μεγαλύτερη απώλεια φορολογητέας ύλης.
Η κατακραυγή βοήθησε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέβαλε η γραφειοκρατία, αλλά και κάποιοι, που φοβήθηκαν μια μετωπική σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα πολλών βολεμένων στη σημερινή φορολογική ασυδοσία, με αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής απόφασης για παραπομπή της υπόθεσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής στις καλένδες του 2011.
Δεν μπορεί από τη μια να γίνονται περικοπές μισθών και να σφίγγουν το ζωνάρι τους σε επίπεδο ασφυξίας οι μισθωτοί και από την άλλη να απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής.
Αλλά και το νομοσχέδιο που έφτασε στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τον αρμόδιο υπουργό προκείμενου να βελτιωθεί.
Τα έσοδα είναι το ένα πρόβλημα και τα έξοδα από την άλλη, ενώ στον πνιγμένο το σωσίβιο ο δανεισμός. Τα υπέρογκα επιτόκια αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο το χρέος με αποτέλεσμα να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η αποπληρωμή του.
Οι συμβουλές για προσφυγή στο ΔΝΤ πληθαίνουν. Το υπέδειξε αρχικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας λέγοντας στον Γ. Παπανδρέου να πάτε στο ΔΝΤ. Το αφησαν στη συνέχεια ανοιχτό οι ευρωπαίοι που είπαν ότι δεν θίγεται το κύρος της Ε.Ε. αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι εμείς παρά τα όσα λέμε περί αλληλεγγύης δεν σας δίνουμε ούτε τις εγγυήσεις που ζητάτε και γι αυτό καλό θα ήταν να περάσετε τις πύλες του Ρουβίκωνα που δεν είναι άλλες από το ΔΝΤ.
Από την αντίπερα όχθη του ατλαντικού στο ΔΝΤ δηλώνουν ότι περιμένουν την Ελλάδα με ανοιχτές αγκάλες, πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας έπιασε πάτο.
Που είναι η ισχυρή Ελλάδα που μας έλεγε ο Σημίτης, που είναι η θωρακισμένη οικονομικά Ελλάδα που διαλαλούσε ο Καραμανλής. Όλα κατέρρευσαν και γίναμε οι ζητιάνοι της Ευρώπης που κανείς δεν καταδέχεται να μας ελεήσει.
Μπροστά σε αυτή την ολική καταστροφή πολλοί είναι εκείνοι που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και μοιάζουν με τους μουσικούς που έπαιζαν στην ορχήστρα του Τιτανικού την ώρα που βούλιαζε το πλωτό μεγαθήριο στα παγωμένα βάθη του ατλαντικού ωκεανού.
Τα ελληνικό Σύνταγμα αναφέρει σε ένα από τα άρθρα του ότι οι Έλληνες πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Χρειάζεται λοιπόν όλοι να συνεισφέρουν αλλά και η κυβέρνηση να φροντίσει να υλοποιήσει το περιεχόμενο του άρθρου αυτού, έτσι ώστε όλοι να νιώθουν ότι πληρώνουν αναλογικά και δεν είναι οι πολλοί μη έχοντες τα κορόιδα που γονατίζουν και οι λίγοι οι έχοντες οι έξυπνοι που σφυρίζουν κλέφτικα μια και καταφέρνουν να ξεγλιστρούν και να απαλλάσσονται κάθε υποχρέωσης να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: