Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Οι επίορκοι και οι αδιάφοροι

Κάθε καλοκαίρι το νησί των ανέμων γίνεται είδηση. Η παρουσία πολλών επωνύμων κεντρίζει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Και είναι αλήθεια ότι η Μύκονος είναι πάντα ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμός τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους.
Φέτος η Μύκονος έγινε είδηση και για ένα άλλο θέμα. Αυτό που αφορά την απάτη σε βάρος του Δήμου του νησιού από κάποιους επίορκους, που έδιναν πλαστά παραστατικά στους ξενοδόχους που κατέβαλαν το τέλος του 2% επί των εισπράξεων τους και παρακρατούσαν για τον εαυτό τους τα ποσά που τους κατέβαλαν οι ιδιώτες.
Βεβαίως στο Δήμο της Μυκόνου ή στη Νομαρχία Κυκλάδων ανάλογα με το που υπάγεται το κάθε θέμα, μπορεί να δει κανείς να δει δια γυμνού οφθαλμού και ένα σωρό άλλα παρατράγουδα, όπως η εκτεταμένη παράνομη δόμηση, οι παραβάσεις στις παραλίες και πολλά άλλα. Τα … στραβά μάτια σε μια περιοχή που τα ακίνητα κοστίζουν όσο ένα διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού και η ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες τριάντα ευρώ δεν μπορούν να είναι με το αζημίωτο, αλλά στο νησί όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στην γκλαμουριά που προσφέρει στους επισκέπτες.
Βεβαίως η Μύκονος κοντεύει να γίνει ένα πυκνοδομημένο νησί, μια και το θέλει η μόδα, κάθε νεόπλουτος που σέβεται τον εαυτό του, να έχει και ένα σπίτι με πισίνα σε αυτό το νησί των Κυκλάδων.
Όπως όλα τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι φορούν τα γιορτινά τους για να υποδεχθούν τους τουρίστες και τον χειμώνα ξαναβρίσκουν το ντόπιο χρώμα τους και τους ρυθμούς μιας άλλης ήσυχης και πιο ανθρώπινης ζωής.
Στη Μύκονο βεβαίως λόγω των πανάκριβων σπιτιών παραμένουν τους χειμερινούς μήνες πολλοί αλλοδαποί για να τα φυλάνε και να τα φροντίζουν.
Έτσι τα σχολεία έχουν φτάσει στη Μύκονο να έχουν στις τάξεις τους μόνο 30% ελληνόπουλα και το υπόλοιπο να καλύπτεται 70% να καλύπτεται από παιδιά μεταναστών.
Στο νησί όπως κάθε χρόνο οι ξένοι επισκέπτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελούν τις πύλες εισόδου και εξόδου των επισκεπτών. Είναι η πρώτη εικόνα και η τελευταία πριν αναχωρήσει κάποιος για την πατρίδα του.
Ως αυτόπτης μάρτυς αυτής της τελευταίας εικόνας στο αεροδρόμιο την επομένη της Παναγίας το απόγευμα, μπορώ τα πω ότι με άφησε άναυδο, μια και κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν σε κανένα βαθμό την συναίσθηση του καθήκοντος.
Οι επισκέπτες περίμεναν τον αστυνομικό μετά το check in για να περάσουν από το μηχάνημα τις βαλίτσες τους πριν αυτές τοποθετηθούν στο αεροσκάφος. Όταν επιτέλους έφτασε δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους ξένους επισκέπτες μια και δεν μιλούσε αγγλικά. Στη συνέχεια το όργανο της … τάξης μιλούσε στο κινητό στη γλώσσα αρκετών νεοελλήνων και έλουζε με κοσμητικά επίθετα τον φίλο του που δεν ήθελε να τον ακολουθήσει σε κάποιο μπαρ το βράδυ για κατανάλωση μπύρες.
Αργότερα ο εν λόγω αστυνομικός που είχε σιρίτια δοκίμου έφυγε από τη θέση του και άφησε τους τουρίστες να περιμένουν την επιστροφή του για να ελέγξει ηλεκτρονικά το περιεχόμενο των αποσκευών τους.
Αυτή η εικόνα σε ένα αεροδρόμιο που υποδέχεται και ξεπροβοδίζει τους τουρίστες μας δεν είναι φυσικά και η καλύτερη που θα μπορούσε να δει κάποιος που επισκέπτεται τη χώρα μας.
Κι επειδή έτυχε να βρεθώ λίγες εβδομάδες πριν σε τουριστικά θέρετρα όπως αυτά της Νότιας Γαλλίας μπορώ να κάνω δύο πολύ σημαντικές συγκρίσεις.
Άψογοι από τη μια στην εξυπηρέτηση των τουριστών που ήταν πολλοί και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου κι από την άλλη των παραλιών μας που είναι ασύγκριτα καλύτερες από αυτές άλλων μεσογειακών χωρών, που δεν τις αξιοποιούμε επαρκώς λόγω της κακής συμπεριφοράς μας και φυσικά της νοοτροπίας μας.
Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξουμε συμπεριφορά. Να αντιληφθούμε την αξία της ελληνικής φύσης και των παραλιών που δεν συναντά κανείς πουθενά στον κόσμο. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, που δεν ρυπαίνει και δεν στερεύει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να την βοηθήσουμε να αποδώσει τον πλούτο που μας λείπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: