Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αλλαγή νοοτροπίας

Με αστερίσκους και υποσημειώσεις πέρασε η Ελλάδα το κρίσιμο πρώτο τεστ της τρόικας κι εξασφάλισε την δεύτερη δόση του Σεπτεμβρίου. Το επόμενο τεστ αντοχής θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Οκτωβρίου και θα γίνει προκειμένου να ανάψει το επόμενο πράσινο φως που αφορά τη δόση του Δεκεμβρίου.
Όμως οι αστερίσκοι αφορούν πολλά και κρίσιμα θέματα όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η είσπραξη των φόρων από τους έχοντες, οι προβληματικές ΔΕΚΟ, οι καταχρεωμένοι Δήμοι, η εκ βάθρων αλλαγή του εισπρακτικού μηχανισμού και μια σειρά από πολλά αυτονόητα που το ελληνικό πελατειακό πολιτικό σύστημα και η εκτεταμένη διαφθορά δεν επέτρεπε να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολιτευτικής παρακμής.
Όπως διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τους συνταξιούχους που πλήρωσαν τον λογαριασμό καιρός, είναι να πληρώσουν και οι έχοντες προφανώς και οι κάθε λογής αεριτζήδες που εκτεταμένα φοροδιαφεύγουν μολονότι διαθέτουν σπίτια με πισίνες, σκάφη και ων ουκ έστι αριθμός ακίνητα.
Και όλα αυτά εμφανίζονται να τα έχουν αποκτήσει χωρίς τα ανάλογα έσοδα και την καταβολή των αντίστοιχων φόρων.
Πίσω όμως από αυτές τις καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής κρύβονται και οι αντίστοιχοι επίορκοι εφοριακοί. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από διακόσιοι εφοριακοί, όπως διαπιστώθηκε από τις διασταυρώσεις που έγιναν, εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Ούτε είναι τυχαίο εφοριακός που καρπώθηκε με την έκδοση πλαστών στοιχείων φόρο κληρονομιάς πάνω από εβδομήντα χιλιάδες ευρώ να βρίσκεται ακόμη στη θέση της.
Αν δεν προφυλακίζονται άμεσα αυτοί οι επίορκοι κι αν δεν δημεύεται στο σύνολό της η περιουσία τους, δεν θα συνετισθούν ποτέ οι υπόλοιποι που δεν είναι λίγοι που καταληστεύουν με την άνεσή τους το κράτος.
Αφού δεν μπορεί κανείς να τους κόψει το χέρι ας τους κόψει την ελευθερία και, ας τους πάρει πίσω την περιουσία που απέκτησαν με τα κλεμμένα χρήματα του δημοσίου.
Οι αυστηρές ποινές, με άμεση και όχι χρονοβόρα διαδικασία, σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς και σε όσους φοροδιαφεύγουν με τεράστιες περιουσίες μπορούν να βάλουν φρένο στην τεράστια και ιδιαίτερα εκτεταμένη συναλλαγή και διαφθορά.
Έχουμε γίνει μάρτυρες εδώ και δεκαετίες το κράτος να εξαντλεί την αυστηρότητα του στους μικροοφειλέτες και να είναι «φιλικό» και ανεκτικό προς τους φοροδιαφεύγοντες με αμύθητη περιουσία.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στο χείλος της καταστροφής και υπό την πίεση του ΔΝΤ να αποφασιστεί κάτι να γίνει.
Αλλά και η ανεξέλεγκτη κατάσταση των οικονομικών των Δήμων και των ΔΕΚΟ που έπαιρναν δανεικά κι αγύριστα, με την εγγύηση του κράτους που καλείται τώρα να πληρώσει τα σπασμένα, είναι μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα της ελληνικής δημόσιας ζωής.
Ανεξέλεγκτες οι δαπάνες των διοικήσεων των ΔΕΚΟ ανύπαρκτοι οι προϋπολογισμοί και παχυλοί οι μισθοί των κομματικών διοικήσεων. Αρκούσε η εύνοια του κόμματος κι από εκεί και πέρα κανένας έλεγχος. Τα υπουργεία που επόπτευαν τις ΔΕΚΟ δεν έκαναν κανένα έλεγχο στον κομματικό εγκάθετο που είχε αναλάβει το τιμόνι τους.
Αρκούσε μόνο η συναλλαγή με τις ηγεσίες των συνδικαλιστών για την επίτευξη της πολυπόθητης εργασιακής ειρήνης. Γι αυτό σήμαινε παροχές, προνόμια και βολέματα «ημετέρων».
Αλλά και στους Δήμους επίσης ανάλογη ανεξέλεγκτη κατάσταση. Από τις προσλήψεις σωρηδόν συμβασιούχων, μέχρι τα έργα άνευ ουσίας και σημασίας που εξασφάλιζαν το κάτι τι για τους άρχοντες και τους περί αυτόν.
Πως όλα αυτά θα μπουν σε μια σειρά και τάξη ένας Θεός ξέρει.
Νόμοι θα υπάρξουν και μάλιστα αυστηροί. Θα τηρηθούν όμως; Και το κυριότερο πως θα αλλάξει μια νοοτροπία βαθειά ριζωμένη σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που έχει μάθει να ζει και να πορεύεται με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: