Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Το εφικτό των συλλήψεων στην αστυνομία

Μείζον θέμα τις τελευταίες ημέρες στις δημόσιες συζητήσεις μετά και τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη έξω από το πολυτεχνείο, παραμένει αυτό του ασύλου μολονότι στην ουσία πρόκειται για μια υπόθεση που η υπάρχουσα νομοθεσία την καλύπτει με περισσή επάρκεια. Δυστυχώς τόσο σε πολιτικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αντί να συζητούν και να προβληματίζονται για πως θα αναβαθμιστεί η ανώτατη εκπαίδευση, σκιαμαχούν για ένα ανύπαρκτο θέμα που θα έπρεπε να είναι αστυνομικού και μόνο ενδιαφέροντος.
Η υπάρχουσα νομοθεσία παρέχει την δυνατότητα στην αστυνομία να κινείται και εντός των πανεπιστημιακών χώρων αν διαπιστώσει ότι συντελούνται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι γεγονός ότι η αστυνομία, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές που παρακολουθούν συνήθως τα επεισόδια που ακολουθούν των διαδηλώσεων, κατά πάγια τακτική δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος, αλλά και της υποχρέωσης που έχουν να προασπίσουν την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα να προστατεύουν την περιουσία τόσο του δημοσίου όσο και των ιδιωτών.
Όμως, όπως όλοι είδαμε και ακούσαμε έκθαμβοι από την τηλεόραση οι κατά τα άλλα γνωστοί – άγνωστοι, έχουν εδώ και 15 παρακαλώ χρόνια, μόνιμο στέκι μέσα στο ιστορικό κτήριο του πολυτεχνείου, χωρίς οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές να κάνουν τίποτε γι αυτό και κανείς από την διοίκηση του ιδρύματος δεν έχει πρόσβαση στο χώρο. Όπως ήταν επακόλουθο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση εύφλεκτων υλικών και την κατασκευή βομβών μολότοφ. Ήταν θα έλεγε κανείς η πυριτιδαποθήκη των γνωστών α- αγνώστων.
Τόσο ήταν το θράσος των νεαρών την περασμένη Τετάρτη που χρησιμοποίησαν τις μολότοφ με σκοπό και στόχο να κάψουν τους αστυνομικούς. Παράλληλα από τα κάγκελα έριχναν εύφλεκτο υλικό, αυτή τη φορά με πιστόλια. Παρ όλα αυτά και πάλι δεν λειτούργησε ο νόμος και οι προβαίνοντες σε κακουργηματικές πράξεις έμειναν στο απυρόβλητο.
Μια ασαφής δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης την Πέμπτη μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ότι το εφικτό των συλλήψεων ανατίθεται στην αστυνομία θέτει νέα ζητήματα και ερωτήματα. Πρώτον, η πολιτική ηγεσία αποποιείται κάθε ευθύνης, για τα μέτρα που οφείλει να πάρει η αστυνομία; Και δεύτερον η αστυνομία τι πρόκειται να πράξει στο μέλλον και γιατι δεν έγιναν εφικτές τις συλλήψεις όσων νεαρών με άνεση στα πέντε μέτρα έριχναν τις μολότοφ στα όργανα της τάξης έξω από το πολυτεχνείο, σε χώρο που δεν υπάρχει θέμα ούτε άδειας του εισαγγελέα ούτε ασύλου;