Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για νεο εκλογικό νόμο

Με μισό μάτι βλέπουν βουλευτές όλων των παρατάξεων το γερμανικό μοντέλο που ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να περάσει από τη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.
Οι μονοεδρικές θίγουν συμφέροντα και επηρεάζουν κατεστημένες καταστάσεις. Το σχέδιο προβλέπει εκλογή 160 βουλευτών από ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες, 135 με λίστα από τις υπάρχουσες 13 περιφέρειες και τέλος 5 από τους απόδημους.
Σύμφωνα με το σχέδιο το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείτε με σαράντα έδρες, ενώ η αναλογικότητα για τα μικρότερα κόμματα θα φτάνει στο 85%. Δηλαδή τα μικρότερα κόμματα μπορεί να χάνουν έδρες από τις μονοεδρικές αναμετρήσεις θα τις αναπληρώνουν όμως από τις 135 των ευρύτερων περιφερειών.
ΟΙ αλλαγές αυτές προκαλούν αναταράξεις στο κυβερνητικό κόμμα. Στην αντίπερα όχθη ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε μετά το Συμβούλιο Αρχηγών να δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την καθιέρωση ενός μοντέλου εκλογικού νόμου κατά το γερμανικό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να ισχύσουν για στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ κάλλιστα ενδέχεται να ανατραπούν από τη νέα Βουλή που θα προκύψει στις εκλογές του 2013.
Ήδη πάντως και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει επιστρατευθεί από κάποιους θιγόμενους και στην αρθογραφία του αναδεικνύει τα αρνητικά και υποβαθμίζει τα θετικά που θα προκύψουν από μια τέτοια αλλαγή.
Η απαλλαγή της πολιτικής ζωής από το μαύρο χρήμα είναι ο πρώτος στόχος και η κατάργηση της βαρονίας που προκύπτει από υπερπεριφέρειες όπως αυτή της Β’ Αθηνών ο δεύτερος μια και θα αποδυναμωθούν πρωτοκλασάτα στελέχη που κουβαλούν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς.
Ας μην ξεχνάμε την αποτυχημένη απόπειρα του Κ. Σκανδαλίδη πριν μερικά χρόνια να σπάσει στα δύο την Β’ Αθηνών και της αποδοκιμασίας που έτυχε από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι και τώρα το ΠΑΣΟΚ θα αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι πρώτοι που θα αντιδράσουν είναι τα λεγόμενα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Η δύναμή τους που τους οδηγεί και στο υπουργικό χαρτοφυλάκιο προέρχεται από την πληθώρα των σταυρών που εξασφαλίζουν στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Συνήθως τα τρία τέταρτα των μελών του υπουργικού συμβουλίου προέρχεται από τις μεγάλες αυτές περιφέρειες.
Μέσω του γερμανικού μοντέλου θα συρρικνωθεί η δύναμη τους άρα και η δυνατότητα τους να επιβάλουν και τους κανόνες του παιχνιδιού. Όμως και κάποια εκδοτικά συγκροτήματα δεν βολεύει μια τέτοια εξέλιξη. Τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη που προβάλλονται σε καθημερινή βάση από τα τηλεοπτικά κανάλια δεν θα ανεχθούν εύκολα μείωση της προσωπικής τους ακτινοβολίας που προκύπτει από την προίκα των σταυρών προτίμησης.
Πως θα δεχθεί για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος που βγαίνει στη Β’ Αθηνών πανηγυρικά με 120.000 σταυρούς να στριμωχτεί στην περιοχή Αμαρουσίου - Χαλανδρίου.
Προβάλλεται επίσης μέσω πάντα του φιλοκυβερνητικού Τύπου ο ισχυρισμός ότι οι βουλευτές θα γίνουν ισόβαθμοι με τους Δημάρχους μια και θα εκλέγονται σε αντίστοιχες μικρές περιφέρειες. Αυτό δεν ισχύει γιατί οι δήμοι θα είναι 350 και οι μονοεδρικές 160. Όμως αυτό που αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν είναι ότι βουλευτές θα ενσκήψουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα θέματα της μικρότερης περιοχής γιατί ο ανταγωνισμός θα επιβάλει παραγωγή συγκεκριμένου έργου και επίλυσης προβλημάτων αντί της ακατάσχετης πολιτικολογίας.
Βεβαίως θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται τόσο οι υποψήφιοι των μονοεδρικών όσο και η λίστα αυτών της επικρατείας. Εδώ εισέρχεται το θέμα της δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας. Αν όλα γίνουν προνόμιο του προέδρου του κόμματος θα έχουμε να κάνουμε με σχηματισμούς που θα λειτουργούν ελέω αρχηγού.
Το γεγονός πάντως ότι θα παίζει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση της έδρας η προσωπικότητα του υποψηφίου, θα οδηγεί βουλευτές και υποψηφίους σε διαρκή εγρήγορση.
Χρήσιμο ασφαλώς θα ήταν να λειτουργήσει το νέο σύστημα παράλληλα με τον Καποδίστρια 2 που θα διαμορφώσει το νέο διοικητικό χάρτη στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα περάσει από πολλές συμπληγάδες μέχρι και αν τελικά εφαρμοσθεί. Πάντως είναι αναγκαίο κάτι να γίνει σε μια προσπάθεια να αλλάξει η σημερινή δύσοσμη κατάσταση. Καιρός τα προσωπικά να πάνε πίσω και να υπερισχύσουν τα συλλογικά στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: