Είναι σαφές και μετά την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο κλείσιμο του 7ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών. Ο Κ. Καραμανλής παρά τις φραστικές αναφορές σε χρονοδιάγραμμα τετραετίας στην όλη δομή της ομιλίας του, δεν άφηνε κανένα σχεδόν περιθώριο παράτασης της παρούσης κυβερνητικής θητείας πέραν του φθινοπώρου.
Στην ομιλία του έδωσε το στίγμα της τακτικής του απέναντι στο ΠαΣοΚ, απέφυγε κάθε αναφορά στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, μίλησε για ευπρέπεια στο διάλογο και αποκήρυξε τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να καυτηριάσει τις απόπειρες κοινωνικού διχασμού.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στη δεύτερη ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι επιγραμματικά, στο έργο της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας ειδικότερα το ενδιαφέρον του, στους βορειοηπειρώτες και τους ποντίους. Προανήγγειλε παράλληλα νομοθετική ρύθμιση για τον προσεχή Οκτώβριο, που αφορά την ψήφο στον τόπο κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού.
Αυτή την αποστροφή της ομιλίας του, ίσως κάποιοι την ερμηνεύσουν ως απόδειξη των προθέσεων του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία. Όμως η ολομέλεια της Βουλής του προσεχούς Οκτωβρίου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι της νέας Βουλής, που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ομιλία του Κ. Καραμανλή στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάζει η προτεραιότητα που έδωσε για την δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. στην υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών και συγκεκριμένα, αυτή που αφορά του άρθρο 16.
Είναι γνωστό ότι πέρα από το πρόβλημα των 180 ψήφων, που χρειάζεται αυτή η αλλαγή στο Σύνταγμα, η υπόθεση των μη κρατικών πανεπιστημίων είχε προκαλέσει τον περασμένο χειμώνα τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των καθηγητών και των φοιτητών των ΑΕΙ.
Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής προχώρησε περισσότερο, προαναγγέλοντας συνέχιση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, έκανε λόγο για το ασφαλιστικό, χωρίς να δώσει το στίγμα ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών σε αυτό, με δεδομένο ότι οι απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν, συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο των συνδικάτων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τέλος έκανε λόγο για τη διαμόρφωση μιας νέας διοικητικής δομής της χώρας, χωρίς και σε αυτό το θέμα να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Δύο στοιχεία της ομιλίας του, αυτό της αυτοκριτικής για την σημερινή προβληματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και το δεύτερο που αφορούσε τον πολίτη και τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτόν από τον δημόσιο τομέα, προδιαθέτουν εκτεταμένες αλλαγές που σχεδιάζονται από το επιτελείο της Ν.Δ., μετά τις εκλογές, μόλις εξασφαλιστεί την δεύτερη τετραετία.
Ο φόβος της αντίδρασης των οργανωμένων συμφερόντων, που εξυπηρετούνται από ένα κράτος που βρίσκεται σε παραλυσία, εμποδίζει την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως υποστήριζε σε κατ ιδίαν συνομιλία του σοβαρό στέλεχος, που υπηρετεί σε αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα, να ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει την επόμενη τετραετία.
Δύο λοιπόν είναι τα χειροπιαστά συμπεράσματα μετά τις ομιλίες Καραμανλή στο 7ο Συνέδριο του κόμματος. Το ένα ότι θα έχουμε εκλογές το Σεπτέμβριο ή στις αρχές του Οκτώβρη και το δεύτερο ότι η Ν.Δ. επιμένει στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι διοικητικές θα γίνουν με χαμηλούς τόνους για να μην αντιδράσουν οι βολεμένοι, που έχουν για αξίωμα «μη μου τους κύκλους τάραττε».
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου