Οι εκλογές, απ ότι όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι το σκοπιανό δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, γιατί τα δύσκολα θα έρθουν τον προσεχή Νοέμβριο, μια και τότε στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η είσοδος της χώρας αυτής στη Βορειατλαντική συμμαχία . Έτσι και οι δύο μονομάχοι θα αποφύγουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από ένα veto, στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με δεδομένο επίσης ότι και στο κυπριακό δεν αναμένονται εξελίξεις, εξάλλου στο θέμα αυτό το πάνω χέρι το έχει πάρει ήδη από την είσοδό της στην Ε.Ε. η Λευκωσία, τα λεγόμενα εθνικά θέματα δεν αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από σκοπιανό. Κάποιες τις προκαλεί η Ελλάδα, με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά ορισμένων διπλωματών.
Το ατόπημα προήλθε από την κ. Ντόρα Γκροσομανίδου που έχει τοποθετηθεί επικεφαλής του Διπλωματικού γραφείου στα Σκόπια. Η εν λόγω κυρία σε συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε σε πληρωμένο ένθετο από την γειτονική μας χώρα, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «οφείλει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, ότι η FYROM έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα, από τα μισά και πλέον μέλη του ΟΗΕ».
Με δυο κουβέντες η επικεφαλής της Ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, υποστηρίζει δημόσια περίπου την θέση των σκοπιανών, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν από την ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα.
Στην ίδια συνέντευξή της η ελληνίδα διπλωμάτης αναφέρει, ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» κάτι που η χώρα μας δεν το έχει επίσημα κάνει, μια και το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Η κ. Γκροσομανίδου ανακλήθηκε ήδη στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις μια και κατηγορείται για «ακρισία».
Όμως, η συμπεριφορά αυτή της ελληνίδας του εκπροσωπεί την χώρα μας στα Σκόπια, προκαλεί απορίες και εύλογα ερωτηματικά. Και αυτά αφορούν κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών και τις επιλογές που κάνει, για τις διάφορες θέσεις κλειδιά στις πρωτεύουσες που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση σε μια περιοχή, όπως είναι τα Σκόπια, οι επιλογές και ιδιαίτερα προσεκτικές έπρεπε να είναι και οι άνθρωποι που μετακινούνται σε αυτές, να γνωρίζουν το θέμα σε βάθος, αλλά και το ρόλο που καλούνται να παίξουν.
Η τοποθέτηση ανθρώπων χωρίς τα παραπάνω κριτήρια, οδηγεί σε αποτελέσματα που προκαλούν λύπη και αλλά και οργή σε πολλούς ανθρώπους που βλέπουν ακόμη και έλληνες διπλωμάτες να πλειοδοτούν στις θέσεις και την επιχειρηματολογία των Σκοπίων.
Οι διπλωμάτες εξάλλου, οφείλουν να έχουν την έγκριση της κεντρικής υπηρεσίας, πριν κάνουν δηλώσεις και μάλιστα για τόσο λεπτά και σοβαρά θέματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια.
Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να δώσει δημόσιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί μπορεί η προεκλογική περίοδος να επιβάλλει χαμηλούς τόνους, όμως το θέμα ούτε ασήμαντο είναι ούτε προσφέρεται για θάψιμο.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου